Конак књаза Милоша у Горњој Црнући

У Горњој Црнући у рудничко-таковском крају код Горњег Милановца налазио се владарски двор и престоница Србије читаве две године из које је књаз Милош Обреновић владао Србијом у годинама непосредно након Другог српског устанка 1815-1817. Данас је конак Књаза Милоша у Горњој Црнући живи споменик српске историје и непокретно културно добро од изузетног значаја. Налази се у непосредној близини манастира Враћевшнице из 15. века.

Ова кућа је значајна не само због тога што је представљала владаочев двор из ког су се водили државни послови, већ и због тога што је у њој донета одлука о подизању Другог српског устанка.

Стална поставка у кући садржи копије докумената, репродукције фотографија и неколико оригиналних експоната везаних за устанички период. Милошев конак у Црнући има очуван аутентични амбијент, огњиште са делом покућства и зидану каљеву пећ.

Конак књаза Милоша у Горњој Црнући 2000. године постаје споменик од изузетног значаја за Србију.

Ко прође кроз руднички крај, обавезно нека обиђе и ово прелепо историјско место заједно са светињом манастиром Враћевшницом који је саграђен 1428. године. Ктитор је Радич Поступовић, српски властелин који је живео у време владавине деспота Стефана Лазаревића, високи челник и син гружанског војводе Милутина .

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *