Borač

Borač je tvrđava u Srbiji čije se ruševine nalaze na Boračkom kršu, iznad istoimenog sela, deset kilometara severozapadno od Knića. Nije poznato kada je utvrđenje podignuto, pošto njegovo prvo sigurno pominjanje potiče iz 1389. godine, dok se sama župa prvi put pominje još u prvoj polovini XIII veka u povelji Stefana Prvovenčanog, koju je izdao svojoj zadužbini, manastiru Žiči.

Posle Kosovske bitke, tokom jeseni 1389. godine, snage kraljevine Mađarske predvođene Žigmundom Luksemburškim upale su u Srbiju i tom prilikom osvojile tvrđavu Borač i obližnji Čestin, ali ih ubrzo i vratili.

U doba Despotovine, Borač je imao značajnu ulogu, kao mesto jednog od dvorova Stefana Lazarevića. U njemu je 1405. godine izdao povelju kojom je potvrdio povlastice u trgovini, koje su uživali građani Dubrovačke republike u Srbiji, a tokom juna 1427. godine, Stefan je boravio na svom dvoru, u selu Belo Polje, severozapadno od Borča.

Predivan pogled sa tvrđave Borač, autor slike Neno S. Hadžiahmetović

Posle njegove smrti, Đurađ Branković je ojačao tvrđavu, koja je, uz Ostrovicu, ostala jedino jače utvrđenje u severnom delu Srbije, posle gubitka Beograda i Golupca.

Tokom prvog pada Despotovine, Osmanlije su Borač zauzele i razrušile 1438. godine. Nakon Segedinskog mira i obnavljanja Srpske despotovine 1444. godine, Borač je vraćen despotu Đurđu Brankoviću. Trajno pada pod osmanlijskom vlašću u njihovom naletu najverovatnije 1458. godine, zajedno sa Ostrovicom.

Na prostoru tvrđave nisu vršena arheološka istraživanja, zbog čega je nemoguće preciznije datirati njen nastanak, dok se njen izgled može samo grubo rekonstruisati, na osnovu vidljivih nadzemnih ostataka.

Smeštena je na vrhu Boračkog krša i ima izduženu osnovu koja se pruža pravcem jugozapad-severoistok, u dužini od oko 150 metara, dok joj je najveća širina oko sedamdeset metara. Svojom jugozapadnom i jugoistočnom stranom, oslonjena je na oštre i visoke stene koje onemogućavaju pristup, tako da u tom delu praktično i nema bedema, a utvrđene su severozapadna i severoistočna strana, sa koje se najverovatnije i ulazilo u tvrđavu.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *