Никац од Ровина

У временима која и нису херојска није згорег призивати јунаке из давнина, оне који су из боја заувек ушли у историју. Данас, када се у школама недовољно учи усмена књижевност, а приче о витештву тек помену погубљене у обимним програмима, подсећање на хероје је својеврсно присећање на борбу за слободу, на умеће народног певача, који им је обезбедио епску славу.

Јунак наше данашње приче је Никац од Ровина (око 1720 – 1776), чувени српски јунак из Црне Горе, рођен у селу Ровине у племену Цуца.

Живео је за време владике Данила, Саве и Василија. По опису, Никац је био човек невисоког раста, широк у раменима, танког струка, накострешених обрва, дугих бркова, великих црних очију са изразитим крвавим белегом на десном оку.

Желећи да потчини Црну Гору султановој власти и да натера Србе на плаћање харача, Осман-паша у јесен 1756. године напада Црну Гору са три стране, из правца Никшића, Грахова и Подгорице. Црногорци су водили жестоку битку, међутим имали су мало успеха.

Када је изгледало да нема више спаса, Никац је окупио четрдесет људи, говорећи да жели да се поклони Осман-паши и са њима упао у центар непријатељског логора. Када су се приближили шатору повадили су кубуре и напали Турке. Никац је том приликом лично убио Осман-пашу. Из Турског логора успела су се извући шесторица јунака, мећу којима је био и Никац од Ровина, који је задобио осам рана. 

Надахнути подвигом славнога Никца, Црногорци су тада извојевали велику победу и одбранили се.

Нема тачног податка о смрти Николе Томановића. У Његошевој песми Смрт Никца од Ровина пише да је погинуо око 1755. године, док већина историчара наводи 1776. годину као датум његове смрти.

Према неким изворима, Петар II Петровић Његош је хтео да установи орден за јунаштво по Никцу од Ровина, као највећем српском јунаку из Црне Горе. Међутим сенатори Филип Ђурашковић и Стеван Перков Вукотић су предложили да се медаља зове по Милошу Обилићу, јер, како су рекли, Милош је убио султана, а Никац пашу. Такође, Никац је био локални, а Обилић национални јунак.

На крају је тако и било па је од тада уведена чувена медаља Милоша Обилића за исказану храброст. 

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *