Благоје Крушић

Ни после више деценија се не зна где су затурене мученичке кости српског јунака и патриоте из села Приградина у Бањанима код Никшића, који се још као дечак обрео 1889. године са остатком породице у Дабиновцу код Куршумлије у Србији. Благоје Крушић, војник и жандармеријски наредник читав свој живот посветио је борби за ослобођење. 

До почетка балканских ратова 1912. године Благоје је шест година комитовао у одреду чувеног војводе Воје Танкосића. Било је ту безброј напада и извлачења из обруча, заседа и јуриша ”на бајонет”, борби прса у прса и тешких рањавања, свега оног што је припадало комитској историји српске четничке борбе у Јужној и Старој Србији.

Након тога почиње нових шест година великих ратова. Први балкански, па Други балкански, а онда и Први светски рат.
И ту наш Благоје показује чуда од јунаштва. Нико од његових ратних другова, ни команданата (из славног Гвозденог пука ”Кнез Михаило”) није могао да објасни како је успео да преживи толике битке и немогуће мисије свог невероватног животописа. Учествовао је и у биткама на Церу, Дрини, Колубари, Космају, повлачио се преко Албаније и на крају учествовао у пробијању Солунског фронта.

Својим јунаштвом он је задивио чак и своје непријатеље, а у марту 1917. године на положају код Црне Реке Александар Карађорђевић је, у присуству Живојина Мишића, са својих груди скинуо Карађорђеву звезду и дао је Благоју Крушићу, док му је француски генерал Гиоме уручио војну медаљу.

Његове груди красила су и друга највећа ратна одликовања Краљевине Србије и Краљевине Југославије: сребрна и златна медаља за храброст, руски Георгијев крст, две медаље са ликом Обилића и све четири споменице из ратова 1912-1918, укључујући и Албанску.

Убијен је 17. августа 1944. године у селу Горња Топоница код Ниша као непријатељ нове народне власти и агент Равногорског покрета и Драже Михаиловића.

Овог јунака је нишки окружни суд рехабилитовао 13. јула 2007. године и то је била једна од првих рехабилитација у Србији од завршетка Другог светског рата.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *