Зверски убијени Срби у родном селу Николе Тесле

На велики српски празник Светог Илије 1941. године усташе су заклале, спалиле и побацале у јаму све Србе из родног села нашег највећег научника Николе Тесле, Смиљана код Госпића. Данас у Смиљану, нема ниједне живе српске душе. 

Усташе су на Илиндан убиле 506 Срба свих старосних доба, од беба до стараца. О томе постоји сведочење Анте Антуновића од 6. јуна 1952. у Окружном суду у Госпићу, који је описао тадашњи тешки ”ритам злочина“ над Србима у Смиљану. У каснијим данима усташе су убиле још тринаест српских цивила.

Хрватске кољаче предводили су Рудолф Риц (командант логора Јадовно), Јосо Аџија и Драган Девчић.

Попис каже да је 1941. године у Смиљану и околним засеоцима живела 621 особа српске националности. Од тог броја њих 558 је убијено на зверски начин током Другог светског рата, а међу њима је било чак 74 деце. 

У последњем рату током 90-их, Хрвати су убили још двадесет Срба у Смиљану, међу којима и њих осам који су преживели усташке покоље у Другом светском рату. 

Данас, у Смиљану нема ниједне живе српске душе и сви Срби почивају поред Цркве Светих Апостола Петра и Павла, у којој је служио Теслин отац, парох Митрополије сремско-карловачке Милутин и у чијем парохијском дому (ког видите на слици) се 1856. године родио Никола Тесла. 

У позадини се види брдо Богданић изнад којег се налази сеоско православно гробље и масовна гробница из 1941. године у којој се испод дрвеног Крста налазе посмртни остаци 519 смиљанских Срба, суседа (сусед је словенска реч, комшија је турцизам) и рођака Николе Тесле.

Да је Никола Тесла удовољио очевим жељама, да се определио за свештенички позив и да се као свештеник у то време затекао у Смиљану, усташе би га убиле као што су убиле и смиљанског пароха Матију Стијачића. Да је то било могуће те да се Тесла 1991. године такође затекао у Смиљану, пола века после усташких погрома, опет би био убијен, убили би га војници тадашњег хрватског Збора народне гарде.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *