Власи

Власи су романофона етничка заједница која углавном живи у источној Србији и на Приморју српских земаља. Говоре влашким језиком, који припада групи источнороманских језика, као и српским језиком, који је и службени језик влашке заједнице и Националног савета Влаха, што значи да су двојезични (билингвални).

Највероватније потичу од римских досељеника и романизованих Словена, Келта, Илира, Трачана који су се затекли под римском окупацијом. Тако Цинцари, по многима, дугују име Петој (Cinque, Чинкве) Легији, док Власи носе назив којим су се сви романофони народи називали од стране Германа и Словена.

Међутим сви они себе сматрају Румйњима (Романима) и свој језик зову Романским. Врло дуговечна српско-влашка симбиоза оставила је трага и у нашем народу.

Наиме, претпоставља се да је број Влаха у средњем веку био знатно већи и да су утицали на стварање српског корпуса (Дракулићи, Радуловићи, Дучићи) и давали нам бројне познате личности.

Процес асимилације романских народа у словенске траје од средњег века (Дубровник) до данашњице (Тимочка Крајина). Треба имати у виду да је термин Влах доцније у турском периоду означавао сточара, номада стога су се и Срби који су се бавили овим занимањем прозивали Власима и тако су звани сви штокавци православци и католици од стране кајкаваца и чакаваца.

Власи имају веома дубоку културу, препуну мистике и чаробних прича о змајевима, вилама и Шумској Мајци. Њихова религија има многе паралеле у старом српском политеизму.

За себе кажу да су они православни Срби који причају и романским језиком. Они нису Румуни, јер је Влашка старији термин и никада нису били обухватани државом Румунијом.

Веома су стар народ, Србији лојалан и културно благодаран.

Запратите нас и на социјалним мрежама.

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *