Pop Luka Lazarević

Silni junak Srpske revolucije, najpre sveštenik, a potom i vojvoda, pop Luka Lazarević rodio se 1774. godine u Svileuvi od oca Todora i majke Jevrosime, koja je bila rodom iz Mišara.

Proveo je više od tri godine na studijama u Austriji, čime se svrstao u malobrojni krug pismenih ljudi ondašnje Srbije. Nakon završenog školovanja vraća se u Srbiju i ženi ćerkom Maksima Pejića iz Zabrdica. Zapopio se 1796. godine i do početka Prvog srpskog ustanka službovao u Koceljevi.

Po izbijanju ustanka, odbacio je svešteničku odeždu, latio se oružja i odrekao se svešteničkog poziva. Učestvovao je, zajedno sa Jakovom Nenadovićem u bici na Svileuvi, prvoj srpskoj pobedi u ustanku koja se odigrala 11. marta 1804. godine.

Pop Luka u boju na Mišaru, autor slike Goran Gorski

Pop Luka je kao organizator ustanka u posavsko-tamnavskoj knežini zadobio simpatije svih ustanika, te ga je Karađorđe postavio za posavsko-tamnavskog vojvodu.

I inače pop Luka Lazarević spada među najhrabrije i najčestitije junake i vojvode Prvog srpskog ustanka. Na Mišaru je komandovao konjicom, i najzaslužniji je za veliku pobedu. Udar njegovog konjičkog odreda sa boka na tursku vojsku bili su presudni u samoj bici. Kada je ustanak ugušen od strane Turaka, prelazi u Srem, i provodi više od jedne decenije u izgnanstvu.

Spadao je u junake koji su nerado pričali o svom junaštvu i bio je jedan od retkih vojvoda koji nije imao želje za vlašću.
Umro je 29. aprila 1852. godine i sahranjen je, uz dostojan ispraćaj velikog broja Šapčana, pored šabačke crkve. Za čoveka koji je toliko puta gledao smrti u oči i preturio mnogo toga preko glave, živeo je dugo – nepunih 80 godina.

Lukino junaštvo Filip Višnjić je opevao u nekoliko narodnih pesama.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *