Поп Лука Лазаревић

Силни јунак Српске револуције, најпре свештеник, а потом и војвода, поп Лука Лазаревић родио се 1774. године у Свилеуви од оца Тодора и мајке Јевросиме, која је била родом из Мишара.

Провео је више од три године на студијама у Аустрији, чиме се сврстао у малобројни круг писмених људи ондашње Србије. Након завршеног школовања враћа се у Србију и жени ћерком Максима Пејића из Забрдица. Запопио се 1796. године и до почетка Првог српског устанка службовао у Коцељеви.

По избијању устанка, одбацио је свештеничку одежду, латио се оружја и одрекао се свештеничког позива. Учествовао је, заједно са Јаковом Ненадовићем у бици на Свилеуви, првој српској победи у устанку која се одиграла 11. марта 1804. године.

Поп Лука у боју на Мишару, аутор слике Горан Горски

Поп Лука је као организатор устанка у посавско-тамнавској кнежини задобио симпатије свих устаника, те га је Карађорђе поставио за посавско-тамнавског војводу.

И иначе поп Лука Лазаревић спада међу најхрабрије и најчеститије јунаке и војводе Првог српског устанка. На Мишару је командовао коњицом, и најзаслужнији је за велику победу. Удар његовог коњичког одреда са бока на турску војску били су пресудни у самој бици. Када је устанак угушен од стране Турака, прелази у Срем, и проводи више од једне деценије у изгнанству.

Спадао је у јунаке који су нерадо причали о свом јунаштву и био је један од ретких војвода који није имао жеље за влашћу.
Умро је 29. априла 1852. године и сахрањен је, уз достојан испраћај великог броја Шапчана, поред шабачке цркве. За човека који је толико пута гледао смрти у очи и претурио много тога преко главе, живео је дуго – непуних 80 година.

Лукино јунаштво Филип Вишњић је опевао у неколико народних песама.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *