Београд, друга најстарија престоница на свету

Београд је друга најстарија данашња престоница на свету! Од 193 престонице данас у свету, Београд је други најстарији насељени град.

Сви Срби и људи који посећују нашу Отаџбину и матицу Србију треба да знају да је Београд, после Дамаска у Сирији, најстарија престоница у данашњем свету. Од Београда није старији ни Рим, ни Париз, ни Лондон, ни Москва, ни Берлин, ни Пекинг. Да не помињемо много млађе престонице.

Београд је у континуитету насељен као значајно насеље са елементима урбаног живота бар од 5.000 година пре нове ере и Винчанске неолитске културе чији је епицентар баш у широј околини Београда, тачније 14 километара од центра града.

Право да се назове другом најстаријом престоницом на свету, Београду даје његов заиста изузетан географски положај и чињеница да су реке уопште, а посебно река Дунав представљале најважније осе кретања људи у историји цивилизације. Ова појава је далеко израженија код река него код места на обалама мора. Поглед са Београдске тврђаве на Калемегдану или из Земуна довољно говори о томе, а готово да нема града на обалама река на свету са таквим погледом. Тај доживљај водене масе Београд може да упореди можда једино са Њујорком или Константинопољом, данашњим Истанбулом.

Иако се урбанизовано централно насеље Винчанске културе налази 14 километара од центра Београда, остаци насеља Винчанске културе пронађени су такође пронађени и на Карабурми, а посебно у доњем граду на Калемегдану где има значајних остатака у најранијих слојевима. Тако је Београд у континуитету велика насеобина још од шестог миленијума пре Христа.

Уз све ово, Србија као изразито рудно богата земља, представља место првог развоја металургије на свету, што такође потиче из шестог миленијума пре нове ере. Металургију је у људску цивилизацију такође увела Винчанска култура, а остаци металургије бакра су пронађени такође у околини Београда, једне од најстаријих престоница на свету. Тих налаза има и код Пожаревца, Петровца на Млави, у Великом Лаолу, у селу Ждрело.

Проналазак металургије је толико значајан за људски род да може једино да се пореди са догађајима попут почетка земљорадње и култивације биљака које се везује за данашњу Месопотамију.

Београд је био престоница искључиво Србима, иако су Београдом владали бројни народи и освајачи. Оно што до сада знамо јесте да се око Београда водило више од 115 ратова, а био је рушен 44 пута. И поред свега тога у непрекинутом низу представља велико и значајно насеље и град.

Драги Срби, Београд је друга најстарија данашња престоница на свету, зато будимо поносни!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *