Др Елси Инглис, хероина Великог рата

Др Елси Инглис била је шкотска лекарка која се посебно истакла својим радом у оквиру шкотских војних болница у Србији у току Првог светског рата. Једна је од највећих хероина Великог рата. 

Рођена је у Индији где је њен отац био у цивилној служби. Школовала се приватно све док се њена породица није вратила у Единбург, где 1886. године уписује Единбуршку женску школу медицине. Студије довршава у Глазгову, у Краљевској болници и квалификује се као лекарка 1892. године.

Из луке Саутемптон на крају 1915. године кренула је Мисија шкотских жена на челу са др Елси Инглис. Већ почетком 1916. године оснива прву ратну болницу.

У Србији је организовала пољске болнице у Младеновцу, Лазаревцу, Ваљеву и Крагујевцу у којима је радило неколико стотина медицинара из Шкотске, Русије, Америке, Швајцарске, Данске, Холандије и других земаља.

Др Елси Инглис са колегиницама 1916. године

Захвални Младеновчани и борци Моравске дивизије под руководством капетана Боре Поповића  подигли су спомен-чесму „Црквенац”. На мермерној плочи је уклесан натпис на енглеском и српском језику следеће садржине: „1915 – за успомену на санитарне мисије шкотских жена у Србији и њеног оснивача др Елзе Инглис – подиже II рез. младеновачка болница. Изградили војници моравске дивизије под руковођењем р. кап. кл. Боре Поповића“

Др Инглис је била и са Првом српском добровољачком дивизијом у Русији, одакле је по заповести владе са Крфа, јула 1917. са војском и рањеницима преко Одесе, кренула пут Солунског фронта.

Умрла је 26. новембра 1917. године од рака, а сахрањена у родном Единбургу са шкотским и са српским заставама преко ковчега. 

По општој оцени пацијената, политичара, војске, јавних радника и осталих савременика, Елси Инглис је својим радом показала редак пример хуманости у најтежим временима. 

Веома строгим радним моралом и личним ентузијазмом који се показивао не само у медицинском раду, већ и у административним пословима, успела је да одржи рад болница у натежим ратним условима. 

Сопственим примером подстакла је долазак у Србију многих других болничарки којих је у Србији 1916. годи е било више од шест стотина. Због свега тога се може се рећи са сигурношћу да је рад Школских женских болница посебно био успешан баш у Србији.

Др Елси Инглис је била прва жена која је одликована највишим српским одликовањем „Орден белог орла“, на церемонији у Лондону. Такође, пре тога је била одликована орденом Светог Саве.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *