Крунисање Стефана Немањића за краља

Пошто се средњи син Стефана Немање учврстио на престолу и консолидовао државу, почеле су припреме да се и кнежевина Србија уздигне на краљевски степен. Припреме су трајале скоро пет година (1217-1221) и успешно су завршене. Стефан Првовенчани је први српски краљ из лозе Немањића.

Знамо да у Хришћанству власт произлази од Бога због тога је византијског цара крунисао Васељенски патријарх. По старом обреду, патријарх је у цркви Свете Софије освећивао царску одору, затим круну, и стављао је новом цару на главу.

Према томе, првог српског независног краља требало је да крунише Архиепископ аутокефални Српске Православне Цркве. А СПЦ је могла да добије аутокефалност само заједничким благословом византијског Патријарха и Цара.

Према преовлађујућем мишљењу историчара Првовенчани је крунисан за краља Србије 1217. године и то круном из Ватикана. Посланик папе Хонорија III вероватно је донео краљевски венац (круну) у тадашњу Рашку, али је нејасно ко је извршио крунисање.

Неки истраживачи су замислили (Драгутин Анастасијевић и други) да је после осамостаљења српске архиепископије извршено поновно крунисање Стефана Првовенчаног по православном обреду.

То се могло догодити након стицања аутокефалности српске православне цркве у Никеји 1219. године. Пошто се архиепископ Сава вратио у Србију, он је и по други пут крунисао брата Стефана Немањића по православном обреду у Манастиру Жича, највероватније маја 1221. године. Стефан Првовенчани је први српски краљ из лозе Немањића.

Крунисању средњег сина Стефана Немање, присуствовали су – поред његове личне гарде и породице – владике и епископи које је Свети Сава хиротонисао при повратку из Никеје.

Манастир Жича, свето место, и данас, после више од осам векова, сведочи о једном од најзначајнијих догађаја у историји српског народа.

После крунисања, Првовенчани Краљ је постајао независан владар, самодржац са примогенитурним наследним правом, који византијском цару без икаквих обавеза  признаје водеће место у светској хијерархији.

Аутор слике Небојша Ђурановић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *