Milunka Savić, najodlikovanija žena u istoriji ratova

Pred njom su bili postrojeni pukovi. U slavu njenog imena podizane su zastave. Ona je najodlikovanija žena u istoriji ratova. Njeno ime je Milunka Savić.

Bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“.  Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima. 

U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama, na leto i jesen 1916. godine.

Njene junačke i mladalačke grudi krasila su najveća srpska i francuska ratna odlikovanja. Takođe je i jedina žena u svetu koja je odlikovana francuskim oredenom “Ratni krst sa zlatnom palmom”.

Rodna kuća Milunke Savić u selu Koprivnica kod Jošaničke banje u Staroj Raškoj

Posle demobilisanja 1920. godine, u činu narednika, radila je u Bosni i Hercegovini, 1922. godine se udala za Veljka Gligorovića iz Mostara, a 1924. dobili su ćerku Milenu. Usvojili su još troje dece. 

Posle izvesnog vremena brak sa Veljkom se raspao, a ona je sa decom i sestrom nastavila da živi u Stepanovićevu kod Novog Sada, gde je početkom 1920. godine, za zasluge u ratu, od države dobila imanje na kome je sagradila kuću. U potrazi za boljim životom, sa decom je otišla u Beograd.

Na inicijativu njenih saboraca, zaposlila se 1929. godine kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka. 

Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i dobije francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu. Za sve to vreme iškolovala je i odgajila tridesetoro dece koju je dovodila iz svog rodnog sela.

Posle Drugog svetskog rata, 1945. godine nova državna vlast joj je dodelila penziju. Starost je provela u svojoj kući na Voždovcu, u društvu unuka i u druženju sa vojnim veteranima.

Milunka Savić je umrla 5. oktobra 1973. godine i sahranjena u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, odakle su njeni posmrtni ostaci, 10. novembra 2013. preneti u Aleju velikana na Novom groblju.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

One Reply to “Milunka Savić, najodlikovanija žena u istoriji ratova”

  1. Te davne ’93 krenula sam u srednju medicinsku skolu. Imali smo praksu u Sokobanjskoj… prvi zadatak nam je bio da uzmemo anamnezu od pacijenata koji su tu lezali. Odlicno se secam mog pacijenta, bio je mojih godina, Milun Savic, kvadriplegicar nakon skoka na glavu u dunavsku vodu, na Lidu….
    Sudbina naslednika ove hrabre zene koji je po njoj dobio ime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *