Љубиша Савић Маузер

Љубиша Савић Маузер рођен је 1958. године у селу Ковачићи код Бијељине. Завршио је вишу школу за социјални рад у Београду и до почетка ратних дејстава радио је као социјални радник у Бијељини.

Почетком 1992. године учествује у оснивању Српске демократске странке коју је према изјавама блиских пријатеља доживљавао као свенародни покрет. Другог маја 1992. године оснива специјалну јединицу војске Републике Српске, гарду „Пантери“, чији је најпре био начелник штаба, а потом и командант.  

Скупштина Републике Српске 1993. године одликује ову војну јединицу орденом Немањића. Била је то прва ратна формација која је добила орден. Сам Савић је у неколико наврата одбијао предлоге за лична одликовања.

У току 1996. оснива демократску странку РС, чији је програм базиран на борби против криминала и профитерства. Оснивајући странку, Савић је изјавио: „Кад одузмемо од оних који су у рату узели све што нису имали и одужимо се онима који су за отаџбину дали све што су имали, можемо рећи да имамо државу“.

Године 1998. постаје начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова у Влади Милорада Додика. Исте године је смењен са те функције на захтев ИПТФ због, како је објашњено, прекорачења овлашћења у истрази поводом случаја начелника ЦБЈ Пале.

Љубиша Савић Маузер убијен је у атентату 7. јуна 2000. године у Бијељини када су тројица нападача пуцала на његов џип.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *