Samostalna muslimanska jedinica „Meša Selimović“

Samostalna muslimanska jedinica „Meša Selimović“ je bila jedinica u sastavu 1. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, sa sedištem u Derventi.

Jedinica je formirana u avgustu 1992. godine u selu Kulina kod Dervente na inicijativu Ismeta Đuherića, rezervnog kapetana JNA, a uz pomoć generala Boška Kelečevića i tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice. 

Bila je veličine čete i brojala je oko 150 ljudi, uglavnom muslimanske veroispovesti, uz određeni broj Hrvata i Srba. Jedinica se nalazila u sastavu Derventske brigade i bila je poznata pod imenom „Meša Selimović“. 

Nekolicini njih je hrvatska vojska, zajedno sa domaćom hrvatsko-muslimanskom koalicijom, popalila domove i počinila zločine polovinom 1992. godine prelaskom Save kod Broda.

Do januara 1993. godine njom je komandovao kapetan Ismet Đuherić, nakon čega se demobilisao. Na komandnom mestu zamenio ga je Nusret Dizdarević koji je tu ostao sve do kraja rata. 

 Samostalna muslimanska jedinica „Meša Selimović“ je prošla sva brodska i derventska ratišta, a učestvovala je i u borbama oko Teslića, Tešnja, Vučijaka, Maglaja i Zavidovića. Najveći deo pripadnika ove nekadašnje jedinice i danas živi u Brodu, Derventi i Prnjavoru.

Ostali su dosledni zakletvi da sačuvaju duh zajedništva. Pristupili su VRS, da bi zaštitili imovinu i ljude koji su želeli da ostanu na svome.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *