Самостална муслиманска јединица „Меша Селимовић“

Самостална муслиманска јединица „Меша Селимовић“ је била јединица у саставу 1. крајишког корпуса Војске Републике Српске, са седиштем у Дервенти.

Јединица је формирана у августу 1992. године у селу Кулина код Дервенте на иницијативу Исмета Ђухерића, резервног капетана ЈНА, а уз помоћ генерала Бошка Келечевића и тадашњег пуковника Славка Лисице. 

Била је величине чете и бројала је око 150 људи, углавном муслиманске вероисповести, уз одређени број Хрвата и Срба. Јединица се налазила у саставу Дервентске бригаде и била је позната под именом „Меша Селимовић“. 

Неколицини њих је хрватска војска, заједно са домаћом хрватско-муслиманском коалицијом, попалила домове и починила злочине половином 1992. године преласком Саве код Брода.

До јануара 1993. године њом је командовао капетан Исмет Ђухерић, након чега се демобилисао. На командном месту заменио га је Нусрет Диздаревић који је ту остао све до краја рата. 

 Самостална муслиманска јединица „Меша Селимовић“ је прошла сва бродска и дервентска ратишта, а учествовала је и у борбама око Теслића, Тешња, Вучијака, Маглаја и Завидовића. Највећи део припадника ове некадашње јединице и данас живи у Броду, Дервенти и Прњавору.

Остали су доследни заклетви да сачувају дух заједништва. Приступили су ВРС, да би заштитили имовину и људе који су желели да остану на своме.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *