Манастир Каленић

Манастир Каленић је најрепрезентативније градитељско остварење не само средњовековне српске архитектуре већ и источнохришћанске. 

Задужбина је протовестијара Богдана, његове жене Милице и његовог брата Петра. Црква је подигнута и живописана између 1407. и 1413. године по узору на дворску цркву кнеза Лазара у Крушевцу, у народу позната као Лазарица.

Налази се у близини Рековца, дванаест километара од села Опарић. Посвећен је Ваведењу Богородице.

Манастир Каленић је опустео крајем XVII века. Обновили су га средином XVIII века монаси из манастира Мораче. 

Старешина манастира у периоду од 1817. до 1820. године био је архимандрит Самуило Јаковљевић који је, као члан депутације кнеза Милоша Обреновића, 1820. године боравио у Цариград.

По ликовним вредностима манастир се убраја међу најзначајније споменике културе у Србији. Значајну вредност на цркви манастира Каленић представља богата декоративна пластика заступљена на порталима, прозорима и фасади. То је плитко резана камена орнаментика карактеристична за споменике моравске школе. Фреске такође спадају међу најбоље сачувана остварења живописа XV века.

У време игумана Јоаникија, 1885. године, манастирска библиотека бројала је 245 књига које су биле смештене у четири посебна ормара.

У периоду између 1928. и 1930. године извршена је велика стручна обнова манастира.

У манастиру се традиционално сваке године одржава Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију”, под покровитељством Министарства културе Републике Србије и општине Рековац.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *