Vojvoda Živojin Mišić

U ratnoj istoriji vojvoda Živojin Mišić često se naziva najbrilijantnijim vojskovođom Prvog svetskog rata. Svojom gotovo očinskom brigom za narod, zemlju i svakog vojnika, vojvoda Mišić je pokazivao u svim ratovima Srbije od 1876. do 1918. godine.

Rođen je 19. jula 1855. godine u selu Struganik kod Mionice. Nosilac je najviših srpskih i stranih ratnih odlikovanja.

Vojskovođa čija dela beleži svetska istorija, čovek koji je za 47 godina u srpskoj vojnoj uniformi ostao nesalomiv. Oficir koji je gradio vojsku i odbranu, vodeći računa o deci i omladini svog naroda. Nijednom kralju nije bio pokoran, nijednom političaru ponizan. Osluškivao je samo dah i bol svog naroda. 

Simbol je naše pobede u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, koji i danas Srbiji i srpskom narodu treba da predstavlja vodilju za budućnost.

Mudrost i veliko vojničko iskustvo koje je Živojin Mišić stekao učevstvovaši u srpsko-turskim, srpsko-bugarskim kao i Balkanskim ratovima krunisane su uspehom u Prvom svetskom ratu. 

Vojvoda Živojin Mišić sa porodicom

Kao komandant Prve srpske armije, posebno se istakao na Kolubari. Kolubarska bitka je ušla u istoriju ratovanja i izučava se u vojnim školama širom sveta kao jedinstven primer gde se već skoro poražena vojska za kratko vreme reorganizuje, pređe u ofanzivu i pobedi! Posle ove bitke dobija zvanje vojvode, a u znak zahvalnosti za oslobođenje Valjeva proglašen je za počasnog građanina 1915. godine.

O junaštvu slavnog vojskovođe i danas se prepričavaju priče, pevaju pesme i pišu knjige, a neke vojne strategije se i u moderno doba proučavaju na najuglednijim univerzitetima u svetu.

Uređivao je i časopise „Srpska vojska“ i „Ratnik“.

Kao ađutant kralja Aleksandra Obrenovića, prateći ga na prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine, posetio je i srpsku carsku lavru, manastir Hilandar.

U leto 1919. godine zbog ozbiljne bolesti napustio je mesto načelnika General štaba Vojske Kraljevine Jugoslavije. 

Vojvoda Živojin Mišić, simbol srpskog naroda u borbi za slobodu, preminuo je 20. januara 1921. godine u sanatorijumu na Vračaru, ne završivši pisanje svojih uspomena započetih 1920. godine u Francuskoj. 

“JEDAN KOJI HOĆE, JAČI JE OD DVOJICE KOJI MORAJU!”

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *