Најпознатији и најзнаменитији Србин Никола Тесла

Наш највећи научник, највећи проналазач у историји, и уз Светог Саву, најпознатији и најзнаменитији Србин, Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. године.

У ноћи 28. јуна 1856. године по јулијанском, односно 10. јула по новом календару, у Смиљану и околини по сведочењима мештана, ударила је велика летња олуја, севале су муње, ударали громови и као да је сам Бог и Свети пророк Илија громовник најавио долазак ере електрике коју је наш највећи научник донео човечанству.

Никола Тесла се родио у парохијском дому српског свештеника Митрополије сремско-карловачке Милутина који је службовао као парох Цркве Светих Петра и Павла у Смиљану, у Лици. Изнад њихове куће, налази се брдо Богданић, испод којег извире поток Ваганац, који је некада протицао испод саме Теслине родне куће и цркве. Изнад куће је сеоско православно гробље на коме се налази масовна гробница српских цивила из времена Независне Државе Хрватске. На то место су Хрвати побацали више од 500 Срба, комшија и рођака Николе Тесле које су побили на најбруталнији начин.

Потпис Николе Тесле

Никола Тесла је рођен као четврто дете од петоро деце (Дане, Ангелина, Милка, Никола и Марица) оца Милутина и мајке Георгине рођене Мандић, у Војној крајини Аустријског царства недалеко од границе са Османским царством коју су штитили Срби граничари у аустријској војсци.

Крштен је у српској православној Цркви Светих Апостола Петра и Павла у Смиљану у којој је Николин отац службовао. Име Никола је добио по једном и другом деди. Дете Никола је на рођењу било болешљиво и слабо па је отац Милутин крштење заказао мимо обичаја, већ сутрадан по рођењу, бојећи се да неће преживети и како би дете бар крштено отишло Богу у наручје.

Крштење детета обавио је свештеник Тома Оклопџија, а кум Николи Тесли на крштењу је био Милутинов пријатељ, капетан Јован Дреновац.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор.

Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља-тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.

Најпознатији и најзнаменитији Србин, Никола Тесла преминуо је у својој 87. години у Њујорку, сиромашан и заборављен. Тим поводом, градоначелник Њујорка Лагвардија је рекао: „Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће”.

На сахрани Николе Тесле 1943. године у Њујорку, по његовој жељи, свирана је песма Тамо далеко чији је извођач био виолиниста Златко Балоковић и хор Слован.

Целокупни догађај преносио је Радио Њујорк.
Никола Тесла је сахрањен по православним обичајима, али су касније његови посмртни остаци кремирани док је урна са Теслиним пепелом пренета у Београд 1957. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *