Илија Гојковић (1854 – 1917) је једини српски генерал који је погинуо у Првом светском рату

Илија Гојковић је једини српски генерал који је погинуо у Великом рату. Основну школу завршио је у Сикирици код Ћуприје, а два разреда гимназије у Крушевцу. Са шеснаест година добровољно је ступио у Први пешадијски пук Народне војске.

Напредовао је од каплара 1871. до генерала 1912. године. Учествовао је Српско-турском рату од 1876. до 1878. године као и у балканским и Првом светском рату.

Иако је војевао у шест ратова, против Турске, Бугарске, Аустроугарске и Немачке, генерал Илија Гојковић, командант Моравске дивизије, имао је најважнију битку у Средоземном мору, недалеко од Сицилије.
После повлачења преко Албаније и доласка на Крф, Гојковић је тешко оболео и пребачен је на лечење у Француску.

У Француској, генерал Гојковић се опоравио. Укрцавши се на савезнички брод, са још рањеника који су били на опоравку, запловио је пут Солуна, како би се вратио на фронт.

Фебруара 1917. године у близини Сицилије брод је потопила немачка подморница и послала чамце за спасавање.

Генерал Гојковић је био међу преживелима, али је одбио позив команданта немачке подморнице да се преда. Извадио је пиштољ и отворио ватру на подморницу. Немци су неколико тренутака збуњено посматрали овај чин, а затим узвратили паљбом и усмртили генерала, који је и сахрањен у водама Средоземног мора. Тако је Илија Гојковић постао једини српски генерал који је погинуо у Великом рату.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *