Војска кнеза Лазара у близини села Пролом

Уочи Косовске битке, 25. јуна 1389. године, војска кнеза Лазара је стигла и до мале цркве у близини села Пролом. Ту су застали, Богу се помолили и на крају причестили. По легенди током верског обреда шест пута су обишли око цркве, а како се војска кретала тако су се за њима окретала и стабла засађених шљива.

Војска је наставила даље у бој, а за њима су остала спирално увијена стабла, да би и данас, шест векова касније, подсећала на овај помало заборављени догађај.

Ово је само једно од бројних предања која се и данас могу чути у Топличком крају. Међутим, оно што заиста побуђује пажњу је чињеница да шљиве у порти цркве брвнаре и даље расту на исти начин.

Без обзира на то да ли је реч од давно осушеним стаблима или тек засађеним младарима, шљиве се и данас спирално увијају, дајући тиме нови повод за разна тумачења и народна веровања, али и задатак науци која, засад, нема логично објашњење.

Све ово, наравно, доприноси разним тумачењима и веровањима, која се у народу преносе са колена на колено. Осим поменуте легенде, слично предање се односи на причест војске уочи боја на Косову.

Наиме, предање каже да је сама природа наслутила војни пораз и да су се у жалости све шљиве окренуле у правцу у којем је војска кнеза Лазара отишла на пут без повратка.

Верује се да је сам Господ покренуо шљиве на увртање, не би ли тиме вечно подсећао Србе да веру православну не треба губити чак ни онда када се живот даје, баш како је то учинио и кнез Лазар са својом војском.

Црква брвнара, посвећена светом цару Лазару, подигнута је 1890. године на обронцима Радан планине у близини села Пролом. Према предању, изграђена је на остацима знатно старијег храма из 14. века, а градили су је досељеници са Голије, па архитектонски подсећа на храмове из централне Србије.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *