Чувени јагодински чича није измишљен лик

Чувени јагодински чича није измишљен лик, нити дело неког илустратора или плод нечије маште. Легендарни Милосав Митровић (1892-1961), звани Лоша, који је од педесетих година прошлог века био симбол „Јагодинске пиваре“ јер је по њему урађен чувени „чича“ на налепници за „јагодинско пиво“, био је велики пивопија и само ово пиће је конзумирао до краја живота.

Милосав Митровић Лоша (1892-1961) рођен је и живео у селу Драгово. Био је борац ратова 1914. до 1918. године када је био тешко рањен због чега су му ампутиране обе ноге. Према речима хроничара Драгова, Мирослава Ж. Симића, чича Лоша је био једна од омиљенијих личности овог рековачког села.

Имао је чезу и коње и када би се ужелео пива, ишао би у јагодинску „Шарену механу“. Људи који су радили у комерцијали пиваре дошли су на идеју да га фотографишу и поставе слику као налепницу.

Када је видео свој лик на налепници, Милосав се силно обрадовао, схвативши да ће „живети“ и након смрти. Највише је волео да седи у селу испред своје старе куће.

Када би отишао у Јагодину, у свакој кафани у којој се точило „јагодинско“ имао је бесплатно пиво. Последњих година живота бавио се пчеларством.

Данас његови потомци живе у истом селу и чувају кућу у којој се деда Лоша родио и живео, а чувају и успомену на њега као једног од најистакнутијих чланова породице Митровић.

Чувени јагодински чича недавно је заштићен као бренд у Женеви

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *