Операција “Стрела”

Операција “Стрела” је агресивна војна операција, садржана у скупу нападачких борбених дејстава ОВК потпомогнутих снагама албанске војске и НАТО, а против јединица Војске Југославије у периоду од 26. маја до 10. јуна 1999. године.

Циљ операције “Стрела” био је сламање отпора, разбијање и уништење одбрамбених пограничних снага Војске Југославије те отварање коридора за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије и пресецање комуникација на линији Пећ – Призрен.

Тачан број припадника ОВК који је био укључен у фазама операције није могуће утврдити. По неким проценама, у првом таласу требало је да учествује од дванаест до двадесет хиљада бораца. У овај број улазе елементи 2. пешадијске дивизије војске Републике Албаније (јачине око пет хиљада људи), као и самостални артиљеријски пукови са командом у граду Кукес. Око десет хиљада терориста сконцентрисано је у дубини територије правцем Кукес—Крума—Тропоја—планински врх Ђеравица.

У наоружању НАТО трупа непосредно планираних за дејство били су хеликоптери оперативне групе „Јастреб“ Апач за борбена дејства и Блек Хоук за транспорт и убацивање копнених трупа. Из база у Албанији дејствовали су A-10 Тандерболт, бомбардери B-1, B-52 као и F-16 Фајтинг фалкон и F/A-18 Хорнет.

“НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА!”
Командант призренске 549. моторизоване бригаде Божидар Делић.

Копнене снаге НАТО у Албанији бројале су око 12.000 војника, 30 тенкова, 26 борбених и 26 транспортних хеликоптера, а у Македонији око 17.000 војника, 157 тенкова, 300 борбених возила пешадије и 84 артиљеријских оруђа.

Идеја генерала Веслија Кларка, тадашњег команданта НАТО снага била је да око двадесет хиљада војника убаци у Метохију и тако сломи одбрану Приштинског корпуса. Мимо устаљене линије НАТО командовања, Кларк је ангажовао и америчку стратешку авијацију која је тукла наше јединице из ваздуха.

Међутим, само једном, 27. маја, успели су да пробију фронт српске одбране на горожупском правцу и направе продор од двеста до четиристо метара на територију Србије.

И поред оваквог успеха, агресор није успео да испуни своје ратне планове. За успешан наставак операције било је неопходно осигурати десно крило напада, те заузети и долину Белог Дрима. Сви дотадашњи покушаји показали су се као неуспешни.

Терористичке снаге су губиле на снази и операција је полако посустајала. Након два дана тешких борби (31. маја и 01. јуна), престала су велика офанзивна дејства и операција се свела на повремене мање ватрене чарке. Ово је омогућило попуну у наоружању и опреми, те се Војска Југославије на овом правцу потпуно консолидовала и учврстила своје положаје.

Снаге НАТО-а, албанске регуларне војске и ОВК су биле практично одбачене на почетне положаје и операција “Стрела” је доживела потпуни неуспех. 

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *