Bitka za Košare

U noći između 08. i 09. aprila (na Veliki petak) 1999. godine snage OVK, albanske vojske i NATO pakta započele su kopnenu ofanzivu u rejonu karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici. Bitka za Košare je najveća bitka u novijoj srpskoj istoriji

Oko 1500 pripadnika OVK, uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napalo je rejon karaule Košare na frontu širine nekoliko kilometara rano ujutro 9. aprila 1999. godine.
U tom trenutku na frontu je bilo nešto više od 100 pripadnika graničnih jedinica Vojske Jugoslavije. Zbog žestokih napada iz vazduha, ali i diverzija OVK, veća pomoć nije mogla odmah da stigne.

Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama 5 do 6 puta više. Snage OVK su ratovale u smenama, dok za VJ nije bilo odmora.

Karaula Košare danas

Velika koncentracija snaga na Košarama koštala je OVK napuštanja mnogih položaja, jer je utvrđeno da su mnogo delovi granice sa albanske strane bili gotovo bez ikakve odbrane. Svest da ukoliko padne linija fronta na Košarama, kreću mnogo ozbiljniji sukobi sa OVK i NATO paktom, držala je moral na visokom nivou.

Vojska Jugoslavije je često išla u napade po ledenoj kiši, mrazu, magli i snegu dubine jedan metar i branila svaki položaj do poslednjeg momenta – što je dodatno uticalo na pad morala kod neprijatelja.

Poginulo je 108 pripadnika vojske i dobrovoljaca, a tela nekoliko vojnika nikada nisu izvučena sa granice.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara. Povlačenje je za razliku od drugih delova Kosova, proteklo bez ikakvih incidenata, a neprijatelji su jedni druge mirno posmatrali.

U blizini karaule postoji selo Batusa gde Albanci i danas drže terenske straže, a to područje je i dalje pod minama.
Ni sami Albanci ne idu kod zgrade karaule, jer među njima kruže priče da su tamo viđali duhove poginulih srpskih vojnika…

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *