Битка за Кошаре

У ноћи између 08. и 09. априла (на Велики петак) 1999. године снаге ОВК, албанске војске и НАТО пакта започеле су копнену офанзиву у рејону карауле Кошаре на југословенско-албанској граници. Битка за Кошаре је највећа битка у новијој српској историји

Око 1500 припадника ОВК, уз подршку албанске артиљерије, НАТО авијације и инструктора напало је рејон карауле Кошаре на фронту ширине неколико километара рано ујутро 9. априла 1999. године.
У том тренутку на фронту је било нешто више од 100 припадника граничних јединица Војске Југославије. Због жестоких напада из ваздуха, али и диверзија ОВК, већа помоћ није могла одмах да стигне.

На врхунцу борби Војска Југославије имала је око 1200 војника, а ОВК, са добровољцима и албанским јединицама 5 до 6 пута више. Снаге ОВК су ратовале у сменама, док за ВЈ није било одмора.

Караула Кошаре данас

Велика концентрација снага на Кошарама коштала је ОВК напуштања многих положаја, јер је утврђено да су много делови границе са албанске стране били готово без икакве одбране. Свест да уколико падне линија фронта на Кошарама, крећу много озбиљнији сукоби са ОВК и НАТО пактом, држала је морал на високом нивоу.

Војска Југославије је често ишла у нападе по леденој киши, мразу, магли и снегу дубине један метар и бранила сваки положај до последњег момента – што је додатно утицало на пад морала код непријатеља.

Погинуло је 108 припадника војске и добровољаца, а тела неколико војника никада нису извучена са границе.

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара. Повлачење је за разлику од других делова Косова, протекло без икаквих инцидената, а непријатељи су једни друге мирно посматрали.

У близини карауле постоји село Батуса где Албанци и данас држе теренске страже, а то подручје је и даље под минама.
Ни сами Албанци не иду код зграде карауле, јер међу њима круже приче да су тамо виђали духове погинулих српских војника…

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *