Živojin Mišić o ustupanju Bitolja

Zanimljiva priča o Živojinu Mišiću koja se odigrala u Bitolju.

Naime, mir u Prvom balkanskom ratu je zaključen 30. maja 1913. godine. Austrougarska, koja se uključila u mirovne pregovore, zalagala se da Albanija postane nezavisna država, uprkos ranijem dogovoru da pripadne Srbiji. Bugari su, sa druge strane zahtevali da se Makedonija podeli linijom Kriva Palanka–Ohrid. 

Međutim, taj dogovor bi bio ispoštovan da je Albanija ušla u sastav Srbije. Bugarska je zahtevala da se prethodni dogovor sklopljen pre rata ispoštuje, bez obzira što se nije poštovao u slučaju Srbije, i odbijala svaki razgovor o njegovoj reviziji. 

Za to vreme đeneral Živojin Mišić je bio gost na ručku u štabu Moravske divizije II poziva u Bitolju. Na ručku se raspravljalo o novonastaloj situaciji sa Bugarskom i njihovim pretenzijama da zauzmu Bitolj, kog je srpska vojska uz velike žrtve i najžešće borbe upravo oslobodila od Turaka. Jedan od komandanta pukova, pukovnik Dušan Vasić, tom prilikom ustade da nazdravi đeneralu Mišiću, pa mu odlučno reče:

”Gospodine đenerale, ako i Vrhovna komanda, u čijem sastavu i vi zauzimate važan položaj, pristane da se Bitolj preda Bugarima, onda će, kunem vam se, Moravska divizija prvo raskrstiti s onima u Vrhovnoj komandi, koji na to budu pristali, a potom braniti Bitolj, koji smo uz onako velike žrtve oteli od Turske. Braniće ga do poslenjeg čoveka”.

Na ovo obraćanje Mišića se našao pomalo zatečen, međutim ipak reče:

”Gospodo, ako bi se ko našao u Vrhovnoj komandi koji bi pristao na ustupanje Bitolja Bugarima, dajem vam časnu reč da ću ga sopstvenim rukama vezati i doterati ovamo, odakle ćemo s našim hrabrim pukovima poleteti da branimo Bitolj”.

Nakon ovog obraćanja cela komanda divizije je povikala: Živeo! Potom su ga naterali da popije čašu šampanjca. 

Priča o Živojinu Mišiću koja se odigrala u Bitolju na kraju je dobila još zanimljiviji kraj, jer je po povratku u Skoplje, Mišić referisao trenutno stanje vojvodi Radomiru Putniku, koga je posebno obradovala pomenuta zdravica i Živojinov odgovor.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *