Живојин Мишић о уступању Битоља

Занимљива прича о Живојину Мишићу која се одиграла у Битољу.

Наиме, мир у Првом балканском рату је закључен 30. маја 1913. године. Аустроугарска, која се укључила у мировне преговоре, залагала се да Албанија постане независна држава, упркос ранијем договору да припадне Србији. Бугари су, са друге стране захтевали да се Македонија подели линијом Крива Паланка–Охрид. 

Међутим, тај договор би био испоштован да је Албанија ушла у састав Србије. Бугарска је захтевала да се претходни договор склопљен пре рата испоштује, без обзира што се није поштовао у случају Србије, и одбијала сваки разговор о његовој ревизији. 

За то време ђенерал Живојин Мишић је био гост на ручку у штабу Моравске дивизије II позива у Битољу. На ручку се расправљало о новонасталој ситуацији са Бугарском и њиховим претензијама да заузму Битољ, ког је српска војска уз велике жртве и најжешће борбе управо ослободила од Турака. Један од команданта пукова, пуковник Душан Васић, том приликом устаде да наздрави ђенералу Мишићу, па му одлучно рече:

”Господине ђенерале, ако и Врховна команда, у чијем саставу и ви заузимате важан положај, пристане да се Битољ преда Бугарима, онда ће, кунем вам се, Моравска дивизија прво раскрстити с онима у Врховној команди, који на то буду пристали, а потом бранити Битољ, који смо уз онако велике жртве отели од Турске. Браниће га до послењег човека”.

На ово обраћање Мишића се нашао помало затечен, међутим ипак рече:

”Господо, ако би се ко нашао у Врховној команди који би пристао на уступање Битоља Бугарима, дајем вам часну реч да ћу га сопственим рукама везати и дотерати овамо, одакле ћемо с нашим храбрим пуковима полетети да бранимо Битољ”.

Након овог обраћања цела команда дивизије је повикала: Живео! Потом су га натерали да попије чашу шампањца. 

Прича о Живојину Мишићу која се одиграла у Битољу на крају је добила још занимљивији крај, јер је по повратку у Скопље, Мишић реферисао тренутно стање војводи Радомиру Путнику, кога је посебно обрадовала поменута здравица и Живојинов одговор.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *