Naučno je dokazano da kralj Milutin nije mogao da bude “pedofil”

Danas razbijamo još jednu zabludu o kojoj često možete slušati kako od naših nedobronamernih suseda, tako i od fanatičnih ateista i anarhista. Naučno je dokazano da kralj Milutin nije mogao da bude “pedofil” zato što je stupio u brak sa romejskom princezom Simonidom.

Naime, opšte je poznato da je, nakon što je osamdesetih godina 13. veka uspešno oslobodio Povardarje i otpočeo ekspanziju na grčke delove Makedonije, pa zatim oslobodio Drač i potukao čuvenog romejskog vojskovođu Mihaila Glavasa Tarhoniota, kralj Stefan Uroš II Milutin (1282-1321) postao najveća pretnja Romejskom carstvu. Stoga je i sam poraženi vojskovođa Mihailo Tarhoniot predložio romejskom caru Androniku II Paleologu (1282-1328) da je jedini način na koji mogu Srbi da se zaustave sklapanje dinastičkog braka kao zaloga za mir. 

I tako pošto nije imao ženske dece osim jedne maloletne ćerke, car Andronik II biva prinuđen da zarad otklanjanja opasnosti od srpske vojske, uputi u Srbiju svoju petogodišnju jedinicu nazvanu po Svetom Apostolu Simonu Petru (Simonidu), kako bi postala peta supruga srpskog kralja Milutina.

Svi Milutinovi prethodni brakovi su bili više nego neuspešni i njegove supruge su se ili razvodile ili odlazile iz Srbije ili politička svrha bračne veze je prestala da postoji. Uopšte su njegovi brakovi i porodični odnosi najkontroverznije strane njegove ličnosti.

Manastir Gračanica, zadužbina kralja Milutina. Niko od srpskih kraljeva i careva nije bio toliko velikodušan i nije toliko gradio i obnavljao kao kralj Stefan Uroš II Milutin

I pošto nije bilo neudatih članova dinastije, car Andronik II 1299. godine nudi srpskom kralju ruku svoje jedine maloletne kćeri, kao jedini vid garancije mira i prijateljstva između Romejskog carstva i Srbije. 

Ni Romeji, a ni Srbi inače, nisu bili pristalice i nisu odobravili ranu udaju romejske princeze posebno zbog razlike u godinama koja je iznosila nešto više od četrdeset godina, a i zbog političkih implikacija jer je srpska vlastela zahtevala dalju ekspanziju na jug. 

U srednjem veku, granica zasnivanja potpunih bračnih odnosa za žensku decu izvan vladarskih krugova je bila 12-13 godina. 

Međutim, u pogledu političkih brakova i u vladarskim krugovima, ovo pravilo se nije primenjivalo upravo zbog izuzetne političke važnosti takvih brakova. Zato su i romejska i srpska strana dale saglasnost, u skladu sa učenjem Pravoslavne crkve, da će Simonida u Srbiji biti samo odgajana do sazrevanja za bračne odnose.

Takođe se može sresti podatak hroničara Nićifora Grigore da srpska kraljica Simonida nije mogla da ima decu zato što je Milutin prerano ušao u polne odnose sa njom, te su zato kod nje nastupile povrede materice. 

Međutim, najnovija naučna istraživanja u timu kog su predvodila dva najveća austrijska vizantologa su pokazali da taj podatak ne može fizički biti tačan, jer bi povrede koje pominje Grigora, u srednjem veku bile van svake sumnje smrtonosne. 

Naime, predsednik austrijske akademije nauka Herbert Hunger i njegov kolega vizantolog Oto Kresten dokazali su da kralj Milutin i kraljica Simonida nisu fizički mogli da zasnuju polne odnose o kojima spekuliše Grigora jer bi oni sa takvim povredama u uslovima srednjeg veka donele sigurnu smrt povređenoj osobi. Na kraju i naučno je dokazano da kralj Milutin nije mogao da bude “pedofil”.

Treba takođe razumeti i da je kralj Milutin bio izrazito pobožan čovek koji je itekako dobro znao moralne norme pravoslavne Crkve čiji je najprivrženiji član i najizdašniji ktitor bio. Teško je i zamisliti da je on mogao sve to da odbaci i da se ponaša onako kako ga zlonamernici optužuju. 

Takođe, sama činjenica da je kralj Milutin svetac i to čudotvorac koji u Bugarskoj svakodnevno isceljuje hiljade Bugara koji se miropomažu na njegovom kivotu u Crkvi Svete Nedelje u Sofiji, govori dovoljno o njegovom životu i na koji način treba tumačiti njegove brakove i njegov život.

Izvor: Fejsbuk stranica “Srpska istorija”

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *