Стефан Душан у Цариграду

Стефан Душан у Цариграду је заједно са својим ослепљеним оцем, мајком и млађим братом Душицом изгнан највероватније 1314. године. Разлог је била казна за његовог оца, краља Стефана Дечанског, који се побунио против Душановог деде, краља Милутина, и покушао да му отме власт, али га је овај победио, ослепео и послао га заједно са његовом породицом у византијску престоницу.

Цариград је био најбогатији, најлепши и највећи град на свету тога времена. Од свих хришћанских цркава убедљиво најзнаменитија је Црква Свете Софије, дело такође једног римског цара рођеног у Србији, Јустинијана. По монуменалности, градитељским иновацијама и достигнућима (и то у 6. веку), Света Софија не може да се мери ни са једном другом грађевином, а с обзиром на количину највећих хришћанских реликвија коју је чувала ризница Свете Софије нема јој равне у свету. У њој су једно време биле похрањене мошти свих светих апостола, цео Часни Крст Господњи из Јерусалима, мошти Светог Јована Крститеља, између осталих многобројних прворазредних библијских реликвија. 

Цариград

У Цариграду је српски цар Душан провео можда и кључне године свог формирања. Душан је тако одрастао у средини која је била највеће европско културно достигнуће и центар православног духовништва, примајући неизбрисиве утиске. 

Стефан Душан у Цариграду се описменио, научио грчки језик, стекао верско образовање и упознао се са достигнућима античке философије и науке које је Ромејско царство вековима баштинило. Ишао је и у чувену школу Студитског манастира у којој се детаљно изучавао и Јустинијанов „Corpus Iuris Civilis“ као збирка целокупног римског права, одакле је вероватно добио инспирацију и потпору за састављање свог чувеног законика. 

Под патронатом ромејског царског двора и цара Андроника II Палеолога (1282–1328) млади Душан се учио и јахању, војној вештини, витештву и тактици што је вероватно било веома значајно за његове касније војне победе. 

Ти утисци узрастања и формирања под ромејским царским надзором могли су у дечаку Душану покренути маштања о царској круни и моћној држави коју је касније као српски владар Стефан Урош IV Душан Силни покушао да спроведе у дело. 

У Цариграду је, заједно са Душаном, растао и његов млађи брат Душиц који је ту као дечак нажалост и преминуо. 

Породица Стефана Уроша III Дечанског у прогонству у Цариграду провела је непуних десет година. Цар Душан јесте рођен у Србији, али стварно место рођења његове личности је највећи и најлепши град средњег века, Цариград.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *