Kralj Stefan II Milutin je jedini srpski vladar koji se ženio pet puta

Niko od srpskih kraljeva i careva nije bio toliko velikodušan i nije toliko gradio i obnavljao kao kralj Stefan Uroš II Milutin (1282—1321). Pored toga što je bio veliki zadužbinar on je u našoj istoriji ostao upamćen još po nečemu. Naime, kralj Stefan II Milutin ženio se pet puta i jedini je srpski vladar koji je to učinio.

Prvi put se to desilo 1271. godine kada je stupio u brak sa srpskom plemkinjom Jelenom koja je oslikana zajedno sa njim na freskama manastira Đurđevi stupovi 1282. godine.

Kralj Milutin je 1282. oterao Jelenu sa srpskog dvora i oženio se Anđelom, ćerkom tesalskog despota Jovana Prvog Anđela. 

Godinu dana kasnije Milutin vraća Anđelu svome ocu i iste godine, to jest 1283. se ženi Jelisavetom (rođenom sestrom žene svog rođenog brata Dragutina, koja je bila monahinja). I sama srpska crkva se protivila ovom braku, ali bez uspeha.

Već 1284. godine Milutin je oterao Jelisavetu sa dvora i ženi se Anom, ćerkom bugarskog cara Đorđa Terterija. Razlog ženidbe bio je sklapanje saveza sa Bugarskim carstvom protiv Vizantije sa kojom je bio u ratu. 

Kralj Stefan II Milutin ženio se pet puta, a posebno zanimljiv je njegov poslednji brak – sa vizantijskom princezom Simonidom koji se dogodio 1299. godine. Simonida je bila ćerka Andronika II Paleologa, od koje je Milutin bio stariji preko četrdeset godina. On je zapravo, prvobitno tražio ruku Andronikove sestre, Evdokije, ali kako je ova kategorički odbila brak sa srpskim kraljem, Andronik je ponudio Milutinu svoju petogodišnju kćerku, jer mu je mir sa Srbima bio preko potreban.

“Kralj Stefan Milutin”, litografija Anastasa Jovanovića

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *