Краљ Стефан II Милутин је једини српски владар који се женио пет пута

Нико од српских краљева и царева није био толико великодушан и није толико градио и обнављао као краљ Стефан Урош II Милутин (1282—1321). Поред тога што је био велики задужбинар он је у нашој историји остао упамћен још по нечему. Наиме, краљ Стефан II Милутин женио се пет пута и једини је српски владар који је то учинио.

Први пут се то десило 1271. године када је ступио у брак са српском племкињом Јеленом која је осликана заједно са њим на фрескама манастира Ђурђеви ступови 1282. године.

Краљ Милутин је 1282. отерао Јелену са српског двора и оженио се Анђелом, ћерком тесалског деспота Јована Првог Анђела. 

Годину дана касније Милутин враћа Анђелу своме оцу и исте године, то јест 1283. се жени Јелисаветом (рођеном сестром жене свог рођеног брата Драгутина, која је била монахиња). И сама српска црква се противила овом браку, али без успеха.

Већ 1284. године Милутин је отерао Јелисавету са двора и жени се Аном, ћерком бугарског цара Ђорђа Тертерија. Разлог женидбе био је склапање савеза са Бугарским царством против Византије са којом је био у рату. 

Краљ Стефан II Милутин женио се пет пута, а посебно занимљив је његов последњи брак – са византијском принцезом Симонидом који се догодио 1299. године. Симонида је била ћерка Андроника II Палеолога, од које је Милутин био старији преко четрдесет година. Он је заправо, првобитно тражио руку Андроникове сестре, Евдокије, али како је ова категорички одбила брак са српским краљем, Андроник је понудио Милутину своју петогодишњу кћерку, јер му је мир са Србима био преко потребан.

“Краљ Стефан Милутин”, литографија Анастаса Јовановића

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *