Усташки агресори су 1942. године скрнавили мошти светитеља фрушкогорским манастирима

Свети цар Урош V је након смрти 1371. године сахрањен у манастиру Успења Пресвете Богородице у Неродимљу, код данашњег Урошевца, града који је по њему и добио име.
Његове свете мошти чудесно су објављене од Бога 213 година после смрти, око 1584. Маја 1705. године, монах Христифор је пренео мошти у сремски манастир Јазак, а део моштију је донет у Студеницу.
Током Другог светског рата, 1942. године, усташе су скрнавиле мошти светитеља фрушкогорским манастирима. Било је то време најцрње и најсуровије фашистичке окупације, „када су“, како је записано, „српском земљом харали нови варвари, уништавајући све што је српско, и српски живаљ и српске светиње, не би ли са наших вековних огњишта збрисали сваки траг имена српског“.

Ћивот са моштима Стефана Уроша V

Када је за то сазнао протојереј др Радослав Грујић, историчар, теолог и управник Музеја СПЦ, одмах се за помоћ обратио Немцу, барону Рајсвицу, који је показао велико разумевање за тренутну ситуацију. Заједно са др Грујићем је кренуо у Срем како би помогао у решавању проблема.

Усташе су скрнавиле мошти светитеља фрушкогорским манастирима желећи да униште сваку српску светињу на овим просторима. Ипак уз Божију помоћ, у последњем часу, преузете су мошти Светог цара Уроша из манастира Јазак, мошти Светог кнеза Стефана Штиљановића из Шишатовца и мошти Светог кнеза Лазара из Врдника (фрушкогорске Раванице) и тајно су пребачене возом за Београд, где их је затим дочекао бројни народ и целокупна Недићева влада. У свечаној литији српски светитељи су пренети у београдску Саборну цркву.

Повратак моштију Светог цара Уроша у Јазак догодио се 17. септембра 2001. године где и данас почивају.

У Саборној Цркви се и данас чувају мошти: Светог и праведног кнеза Стефана Штиљановића и део моштију Светог кнеза Лазара.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *