Stari grad Ras

Iako je prva poznata srpska prestonica Destinik, za koga se pretpostavlja da je u okolini današnje Sjenice, u Raškoj, stari grad Ras se pominje već u delu vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita „O upravljanju državom“ („De administrando imperio“) u X veku. 

Utvrđenje je podignuto na prirodno branjenom, nepristupačnom terenu, sa okomitim stenama sa istočne, delom i sa severne strane i strmom padinom sa zapada. 

Tvrđava Ras ima sve odlike vizantijskog kastela, kod koga je izgradnja bedema i kula bila svedena na najmanju moguću meru, uz korišćenje prirodnih pogodnosti mesta za odbranu.

Stari grad Ras počinje da igra važnu ulogu naročito za vreme srpsko – vizantijskih sukoba dva veka kasnije. Grad je postao prestonica srpske države u prvim godinama vladavine Nemanjića i svakako je najpoznatija srednjovekovna srpska prestonica. 

Razoren je još u XIII veku, najverovatnije prilikom najezde Mongola za vreme kralja Stefana Uroša I 1242. godine. U blizini Novog Pazara otkriveno je arheološkim iskopavanjima utvrđenje za koje se smatra da je najverovatnije stari Ras. 

Istraživački radovi otkrili su bedeme, ojačane sa pet kula i sa temeljima nekih zdanja, od kojih je najznačajnije velika cisterna uz severni odbrambeni zid. 

U Rasu su nađeni i najstariji primerci srpskog novca iz vremena srpskog kralja Stefana Radoslava (1228-1234), kao i bronzane pločice za njihovo iskivanje. 

Ime Ras najverovatnije vodi poreklo od naziva rimskog utvrđenja Arsa koju pominje vizantijski istoričar Prokopije u VI veku. 

Srpska srednjovekovna država je prema imenu ovog grada dobila naziv Raška.

Autor slike Nebojša Stojaković

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *