Стари град Рас

Иако је прва позната српска престоница Дестиник, за кога се претпоставља да је у околини данашње Сјенице, у Рашкој, стари град Рас се помиње већ у делу византијског цара Константина VII Порфирогенита „О управљању државом“ („De administrando imperio“) у X веку. 

Утврђење је подигнуто на природно брањеном, неприступачном терену, са окомитим стенама сa источне, делом и са северне стране и стрмом падином са запада. 

Тврђава Рас има све одлике византијског кастела, код кога је изградња бедема и кула била сведена на најмању могућу меру, уз коришћење природних погодности места за одбрану.

Стари град Рас почиње да игра важну улогу нарочито за време српско – византијских сукоба два века касније. Град је постао престоница српске државе у првим годинама владавине Немањића и свакако је најпознатија средњовековна српска престоница. 

Разорен је још у XIII веку, највероватније приликом најезде Монгола за време краља Стефана Уроша I 1242. године. У близини Новог Пазара откривено је археолошким ископавањима утврђење за које се сматра да је највероватније стари Рас. 

Истраживачки радови открили су бедеме, ојачане са пет кула и са темељима неких здања, од којих је најзначајније велика цистерна уз северни одбрамбени зид. 

У Расу су нађени и најстарији примерци српског новца из времена српског краља Стефана Радослава (1228-1234), као и бронзане плочице за њихово искивање. 

Име Рас највероватније води порекло од назива римског утврђења Арса коју помиње византијски историчар Прокопије у VI веку. 

Српска средњовековна држава је према имену овог града добила назив Рашка.

Аутор слике Небојша Стојаковић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *