Manastir Visoki Dečani

Drevna lavra udno Prokletija, manastir Visoki Dečani u Metohiji, podignut je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara.

Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosmeta.

Spoj tragične sudbine svog ktitora i nemerljive stvaralačke lepote, Dečani su kao oni fantastični dragulji koji, nedokučivi u tajnovitosti svoje očaravajuće i zastrašujuće prirode, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

Sazdani više na nebu nego na zemlji, u rajskom predelu plodne zemlje i dobre vode, ali i na sredokraći prokletoj ratom i pogibelji, opstaju poput talismana koji očarava osvajače i pripadnike drugih vera, kao čudesni odblesak božanskog duha kadar da zaustavi rušitelje i one koji bi da skrnave i pale. 

Jedinstvena freska, Isus sa mačem u ruci, manastir Visoki Dečani

Malo je, zaista, dela u ukupnom nasleđu srpskog stvaralačkog kruga koja se mogu uporediti sa prekrasnom zadužbinom kralja Stefana Dečanskog.

Manastir Visoki Dečani su zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem.

Manastirska crkva predstavlja petobrodnu građevinu i pripada raškom stilu. Manastir se nalazi u dolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije. Mošti sv. Jelene Dečanske (ćerke kralja Milutina) počivaju u manastiru. Kada su Turci hteli Dečane da pretvore u džamiju 1692. godine dogodilo se čudo kojim su u tome sprečeni i koje se pripisuje njoj.

Manastir pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Izvor: RTS

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *