Укидање Пећке патријаршије 1766. године

Укидање Пећке патријаршије 1766. године десило се због неколико ствари. Као главни разлог наводи се неповерење Порте према српској цркви и рад фанариотских Грка који су хтели да потчине српску цркву грчкој.

Самом чину укидања, претходили су покушаји јелинизације, које видимо не само у Србији, већ и у Бугарској где су се многи учени Бугари сматрали Грцима.

Сукоб српског и грчког свештенства датира још од 16. века када су грчки монаси узнемиравали српске монахе из Хиландара, но то није било тежег облика.

Било како било у току 18. века почела је активнија јелинизација светогорских манастира, што видимо из грчког покушаја да овладају Хиландаром 1756. године када је Василије Петровић писао руском посланику у Цариграду.

Занимљиво је да се грчко свештенство одувек противило независној српској цркви, те су чак негирале и њено право да се назива патријаршијом.

Када је Арсеније Чарнојевић покренуо сеобу Срба 1690. године и прешао у Аустрију, фанариоти су то искористили говорећи султану да се српској цркви не може веровати те да она ради са непријатељским земљама.

Додуше то је била чињеница. Српска црква јесте била у центру дешавања српских устанака, што видимо из Банатског устанка као и из Грдановог устанка када је патријарх Јован Кантул преко Дамјана Љубибратића покушавао да добије помоћ од европских држава.

Од пећког патријарха, Василија Бркића сазнајемо и да су се између Срба и Грка водиле велике борбе око тога ко ће бити на челу Пећке патријаршије.

Василије Бркић се 1771. године, дакле након укидања Пећке патријаршије, жалио и бечком двору да су Грци преузели српску цркву.

Нажалост доласком Грка Калиника II на патријаршијски трон судбина Пећке патријаршије је била запечаћена. Он је од својих епископа тражио да од султана Мустафе измоле укидање српске патријаршије те стапање са грчком. Званични разлог захтева за укидање су били огромни дугови.

Додуше и сам Калиник се доста задуживао код фанариота, тако да су и његови дугови били урачунати у патријаршијске. Он је видео и своју прилику укидањем патријаршије у Пећи, јер би и његови дугови били враћени.

Било како било дугови су били само повод за укидање Пећке патријаршије 1766. године, а прави разлог је била амбиција Грка да потчине српску цркву.

*ФАНАРИОТИ – Назив за све Грке који су у Турској били на високим положајима и имали велики утицај на цариградску патријаршију.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *