Sveti Stefan Štiljanović

Sveti Stefan Štiljanović (? – 1543), bio je srpski despot i poslednji knez paštrovski, dobrotvor i srpski svetitelj.

Svoje poreklo vodi iz Primorja, iz Paštrovića u današnjoj Crnoj Gori. Odrastao je u Bečićima preko puta ostrva Svetog Nikole (danas zvanim “Havaji”).

Zbog sukoba sa Mlečanima i njihovom agresivnom politikom pokrštavanja pravoslavnih Srba u Primorju, knez paštrovski Stefan odlučuje da sve svoje porodično imanje ostavi narodu u Paštrovićima i odlazi u Srem 1498. godine.

U Sremu je stolovao u gradu Moroviću kod Šida.

Srpski despot sveti Stefan Štiljanović bio je jedan od najuzornijih pravoslavaca koji su sedeli na srpskom tronu. Za njega se vezuju mnogobrojna plemenita dela, kao i epizode junačke borbe protiv Turaka.

Prilikom borbe za ugarski presto između kralja Ferdinanda I (1527-1563), koga su priznavali evropski dvorovi i deo ugarskog plemstva, i erdeljskog vojvode Jovana (Janoša) Zapolje, koji se takoće proglasio za ugarskog kralja i koga su priznavali Turci, našao se na Ferdinandovoj strani.

Učestvovao je u ugarskom građanskom ratu od Mohačke bitke koja se odigrala 1526. pa sve do 1541. godine, kada su Turci predvođeni Sulejmanom Veličanstvenim zauzeli tvrđavu Budim.

Od ugarskog kralja Ferdinanda I je bio dobio imanja u virovitičkoj županiji (1527), kao i grad Valpovo u istočnoj Slavoniji gde je vladao.

Poslednji podatak o Stefanu Štiljanoviću imamo iz 1540. godine, kada je bio prefekt utvrđenog grada Valpova (kod današnjeg Osjeka), nakon čega mu se gubi svaki trag.

Pretpostavlja se da se, nakon što je grad pao pod Turke, povukao u tvrđavu Šikloš u Baranji gde je i okončao svoj život. Smatra se da je umro, najverovatnije, oko 1543. godine.

Prema predanju i zapisu u “Povesnom slovu”, najpre je sahranjen na obližnjem brdu Đuntir, a već od 1545. godine njegove mošti su se nalazile u manastiru Šišatovcu na Svetoj Fruškoj Gori. U doba turske vladavine njegove mošti imale su veliki značaj u narodu, naročito zbog dokumentovane isceliteljske moći.

Srpska pravoslavna Crkva uvrstila je Stefana Štiljanovića u red svetitelja i 17. oktobra svake godine se pominje i slavi njegovo ime.

Njegove mošti su prenesene u Sabornu crkvu u Beogradu aprila 1942. godine, zbog najezde hrvatskih ustaša i opšte paljevine i uništavanja fruškogorskih manastira.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *