Прича о војводи Степи Степановићу и првој пензији

Одмах после пензионисања, двадесетих година овог века, војвода Степа Степановић живео је у Чачку. Осим родне куће у Кумодражу, друге није имао – живео је у кући свога таста Веселина Миловановића, чијом се кћерком Јеленом оженио још као млади поручник. У Кумодраж је повремено одлазио да види своју браћу који су се бавили земљом и од ње скромно живели. Све што су имали, стекли су својим знојем и својим жуљевитим рукама. Ово је занимљива прича о војводи Степи Степановићу и првој пензији.

Војвода није трпео привилегије било које врсте. Сматрао је да се отаџбини мора дати све, а да се од отаџбине ништа не узима. А што се његове пензије тиче, то је текло овако. Прву пензију, у ствари, није ни примио, била је, по војводиној процени, превелика па је тражио да се – смањи!

Један млади поштар, који је тек започињао службу, био је обрадован кад је међу поштанским упутницама видео једну са именом војводе Степе. За ову прилику, будући да је војводу просто обожавао, поштар се свечаније обукао, мислио је да је непристојно да се пред тако славним човеком појави у половној одећи. Био је срећан што је војвода у његовом рејону, па је похитао да му уручи пензију.

Тај сусрет и тај дијалог забележиле су касније многе новине. Прича о војводи Степи Степановићу и првој пензији текла је овако.

– Ево среећног поштара који најомиљенијем војводи доноси прву пензију! – рекао је млади поштар у једном даху.

– Ако, ако, момче – узвратио је војвода Степа уз осмех. – Ред је да и ја видим неку вајдицу од своје државе. А колико су ми послали?

– Три хиљаде динара, господине војводо! – рапортирао је узбуђени поштар.

– Мангупи! Мангупи! Хоће да упропасте државу! Враћај паре, момче! Нека бар преполове, шта би с толиким парама!?

Збуњеном поштару није преостало ништа друго већ да врати поштанску упутницу.

Тако је, одиста, војвода вратио пензију. У то време то је била велика сума.

Наводимо, с тим у вези, само два податка: за хиљаду динара могло је да се купи пар најбољих волова, а за један динар – седам јаја!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *