Pogrešna predstava da su Turci Osmanlije doneli versku ”toleranciju”

U zapadnoj javnosti, a često i u našem okruženju, vidimo uporne pokušaje da se život srpskog naroda pod osmanskom okupacijom, prikazuje tendeciozno i netačno. Naime, vlada pogrešna predstava da su Turci Osmanlije doneli versku ”toleranciju” i da su dozvoljavali verske i etničke slobode, kakvih pre njih nije bilo te da je vladao sveopšti prosperitet.

To ne samo da je netačno, nego nam se nameće kao pokušaj da se izbriše jedan od stubova našeg kolektivnog pamćenja, a to je sećanje na patnje, žrtve i neprestanu borbu našeg naroda za oslobođenje od turskog ropstva.

Kako je izgledao život naših predaka pod šerijatskim sistemom Osmanske imperije?

Na primer, osnovni zakon Osmanske imperije, bio je Koran-al-Raj, kog je na osnovu šerijatskog prava proklamovao drugi kalif Omar-ibn-al-Hatab, jedan od osnivača Muhamedovog kalifata u 7. veku.

Po tom zakonu, kog je primenjivala Osmanska imperija na svojoj teritoriji, svim Hrišćanima i Jevrejima u osvojenim zemljama je bila zabranjena gradnja verskih objekata. Manastiri i crkve, koje prežive pljačkanja i rušenja, su mogli da postoje pod turskim nadzorom ali je obnavljanje hramova bilo strogo zabranjeno.

Hrišćanima je bilo zabranjena kupovina zemlje, imanja i kuća. Naši preci nisu imali pravo pojavljivanja i odbrane svojih prava pred sudovima. Zabranjeno im je bilo jahanje osedlanog konja, nošenje sablje ili nekog drugog oružja, a kad se sretne neki Turčin, moralo je da se stane u stranu i skine kapa kako bi se on pozdravio.

Zabranjena je bila i prodaja vina i svih alkoholnih pića i držanje vinograda.

Zabranjeno je bilo i urezivanje hrišćanskih imena na pečate, nošenje Krsta ili Biblije. Čak je i glasan govor u kućama bio strogo zabranjen, jedino je bilo dozvoljeno šaputanje. Hrišćanska groblja Muslimani su mogli da preoru i zaseju, kad god su hteli.

Nažalost još vlada pogrešna predstava da su Turci Osmanlije doneli versku ”toleranciju. Takođe hrišćani su plaćali oštar porez ”džiziju” koji je išao i do 90% ukupnog prihoda, a takav porez je bio jedan od glavnih pritisaka na Srbe za prelazak na Islam.

O anomalijama i izmišljotinama osmanskog sistema poput ”danka u krvi”, kuluka, čitluka, odvođenja u ropstvo, silovanja, planovima da se pobiju svi muškarci stariji od 14 godina itd. ne treba trošiti mnogo reči.

Upravo protiv takvog sistema je ustao Karađorđe na Sretenje 1804. godine i protiv takvog sistema su se stalno bunili naši preci i prolili hektolitre krvi kako bi se toga oslobodili.

Autor slike Goran Gorski

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *