Погрешна представа да су Турци Османлије донели верску ”толеранцију”

У западној јавности, а често и у нашем окружењу, видимо упорне покушаје да се живот српског народа под османском окупацијом, приказује тендециозно и нетачно. Наиме, влада погрешна представа да су Турци Османлије донели верску ”толеранцију” и да су дозвољавали верске и етничке слободе, каквих пре њих није било те да је владао свеопшти просперитет.

То не само да је нетачно, него нам се намеће као покушај да се избрише један од стубова нашег колективног памћења, а то је сећање на патње, жртве и непрестану борбу нашег народа за ослобођење од турског ропства.

Како је изгледао живот наших предака под шеријатским системом Османске империје?

На пример, основни закон Османске империје, био је Коран-ал-Рај, ког је на основу шеријатског права прокламовао други калиф Омар-ибн-ал-Хатаб, један од оснивача Мухамедовог калифата у 7. веку.

По том закону, ког је примењивала Османска империја на својој територији, свим Хришћанима и Јеврејима у освојеним земљама је била забрањена градња верских објеката. Манастири и цркве, које преживе пљачкања и рушења, су могли да постоје под турским надзором али је обнављање храмова било строго забрањено.

Хришћанима је било забрањена куповина земље, имања и кућа. Наши преци нису имали право појављивања и одбране својих права пред судовима. Забрањено им је било јахање оседланог коња, ношење сабље или неког другог оружја, а кад се сретне неки Турчин, морало је да се стане у страну и скине капа како би се он поздравио.

Забрањена је била и продаја вина и свих алкохолних пића и држање винограда.

Забрањено је било и урезивање хришћанских имена на печате, ношење Крста или Библије. Чак је и гласан говор у кућама био строго забрањен, једино је било дозвољено шапутање. Хришћанска гробља Муслимани су могли да преору и засеју, кад год су хтели.

Нажалост још влада погрешна представа да су Турци Османлије донели верску ”толеранцију. Такође хришћани су плаћали оштар порез ”џизију” који је ишао и до 90% укупног прихода, а такав порез је био један од главних притисака на Србе за прелазак на Ислам.

О аномалијама и измишљотинама османског система попут ”данка у крви”, кулука, читлука, одвођења у ропство, силовања, плановима да се побију сви мушкарци старији од 14 година итд. не треба трошити много речи.

Управо против таквог система је устао Карађорђе на Сретење 1804. године и против таквог система су се стално бунили наши преци и пролили хектолитре крви како би се тога ослободили.

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *