Павле Бакић

Павле Бакић је био српски великаш и последњи српски деспот у јужној Угарској. Био је господар великих имања око Венчаца у Шумадији званих „Бакићева земља“, као и своје утврђење звано Бакићеви двори.

Павле је био још једна личност која је изазивала признање и поштовање и на турској и на угарској страни.

Одгајен на старом племству и части, био је образован и храбар.
Мењале су се околности, царства и противници, а он је непоколебљиво водио своју борбу, нашу, увек исту. Окупирану Србију заувек је морао напустити у децембру 1525. године.

Говорио је пет језика, али се, каже народно предање, краљу Фердинанду Хабзбуршком са којим се борио против Турака, поносан што је Србин, обраћао само на матерњем језику.

Грб Породице Бакић

Као посед је добио град Ђур (Györ), где су насељени његови Срби шајкаши. Павле је одиграо значајну улоги при турском нападу на Беч 1529. године, где је предводио српске хусаре.

Због јунаштва и ратних заслуга повељом од 20. септембра 1537. Фердинанд I га је именовао деспотом иако Павле није био у сродству са српским деспотима.

Турцима је нанео тешке поразе код Каленберга и Бадена, бранио Беч и Дунав, једини им изашао на мегдан у Славонији 12. октобра 1537.

Павле Бакић је после безуспешних напада на Осијек потучен у бици код Горјана 09.10.1537. године, где је и изгубио живот, а његова глава, као доцније Карађорђева, однета је султану у Стамбол.

Иза Павла остале су две кћери, које су биле удате за угарске великаше.

Легенда о јуначком народном вођи опстала је у његовој родној Шумадији у којој је живео и столовао подно планине Венчац код Аранђеловца.

Преносивши се са колена на колено народ је причао легенде о храбрости и животу последњег српског деспота, а оне се са поносом и данас говоре у овом крају.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *