Споменик подигнут у знак сећања на 12 бањалучких беба

Споменик подигнут у знак сећања на 12 бањалучких беба, које су умрле током 1992. године на одељењу интезивне неге бањалучког породилишта. 

Сам град и околина Бања Луке нису имала ратна дешавања, али су се у близини водиле жестоке борбе српских војника против босанских и хрватских, које су углавном деловале скупа.

Дванаест новорођенчади преминуло је услед недостатка кисеоника потребних за адекватан третман, а несташица је била последица блокаде српске територије од стране хрватских и босанских војних снага, које су држале блокиран посавски коридор који је повезивао западни део Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним делом и Србијом. 

Није било могуће кисеоник доставити копненим путем, те се то једино могло учинити ваздушним путем, међутим лет из Београда за Бања Луку није био дозвољен од стране Савета безбедности. 

И поред многобројних апела путем телевизије, новина и радија, иако су представници Уницефа и осталих организација били упознати са ситуацијом, до достављања кисеоника није дошло. 

И поред напора доктора да покушају одржати бебе у животу индустријским кисеоником који су добили од Војске Републике Српске, приватних предузетника и грађана, то је било недовољно да се бебе спасу. 

Након седам дана од смрти последње бебе, револитирана војска је успела да пробије коридор, а победа је симболично названа „Коридор живота“  јер је омогућила нове животе, како је и сам генерал ВРС Момир Талић рекао: 

„Нећу да дјеца више умиру“

Споменик подигнут у знак сећања на 12 бањалучких беба подигнут је на иницијативу Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а откривен 23. децембра 2008. године. 

Споменик су открили браћа и сестре умрлих беба, а њихови родитељи су положили букет од 12 ружа и тринаестом белом ружом посвећеној Слађани Кобас, која је преминула четрнаест година касније, односно 2006. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *