Stefan Nemanja

Stefan Nemanja bio je veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja, progonitelj jeresi.

Po svedočenju hroničara, Nemanja je rođen 1113. a umro 1199. godine. Dakle, njegov život je ispunio skoro ceo jedan vek. Skoro polovinu svog života proveo je boreći se za jedinstvo svog naroda i za njegovu državu. 

Rođen je u Ribnici, blizu Duklje i bio je prvo kršten u rimokatoličkoj crkvi u mestu svog rođenja, ali je kasnije ponovo kršten u pravoslavnom hramu Svetih apostola u Rasu. Njegov otac zvao se Zavida i bio je jedan od provincijskih srpskih prinčeva sa sedištem u Duklji, sadašnjoj Podgorici u Crnoj Gori.

Stefan Nemanja bio je jedan od najznačajnijih ličnosti svoga doba u regionu.

Uspeo je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila. Osnivač je dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. 

Kada je utvrdio državu i pravoslavnu veru dobrovoljno je predao vlast svom srednjem sinu, Stefanu Nemanjiću u Rasu 1196.godine. Zamonašio se iste godine u manastiru Studenica i dobio ime Simeon. 

Nakon toga odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod svog sina, tada monaha Save.

Uz blagoslov vizantijskog cara njih dvojica zajedno obnavljaju manastir Hilandar.

Stefan Nemanja, autor slike Goran Gorski

Još postoji loza koju je zasadio Sveti Simeon. Narod veruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže nerotkinjama da dobiju potomstvo.

Simeon je u njemu poživeo samo sedam meseci. Upokojio se u dubokoj starosti, 13. februara 1199. godine. Prema hrišćanskom predanju, u trenutku njegove smrti prostoriju je obasjala svetlost. 

Sledeće godine ga je Svetogorski sabor kanonizovao kao Svetog Simeona.

Njegov najmlađi sin, Sveti Sava je 1207. godine preneo njegove posmrtne ostatke u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili oko vlasti. Njegove mošti su tada položene u Studenicu, u kojoj se i danas nalaze.

Gradio je još Sveti Simeon i Đurđeve stupove, manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije i crkvu Svete Bogorodice na ušću reke Kosanice.

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Autor slike Milica Ajduković

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *