Стефан Немања

Стефан Немања био је велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, прогонитељ јереси.

По сведочењу хроничара, Немања је рођен 1113. а умро 1199. године. Дакле, његов живот је испунио скоро цео један век. Скоро половину свог живота провео је борећи се за јединство свог народа и за његову државу. 

Рођен је у Рибници, близу Дукље и био је прво крштен у римокатоличкој цркви у месту свог рођења, али је касније поново крштен у православном храму Светих апостола у Расу. Његов отац звао се Завида и био је један од провинцијских српских принчева са седиштем у Дукљи, садашњој Подгорици у Црној Гори.

Стефан Немања био је један од најзначајнијих личности свога доба у региону.

Успео је да прошири тадашњу српску државу и активно се борио против богумила. Оснивач је династије Немањића која је владала српским земљама више од два века. 

Србија у доба Стефана Немање и Стефана Првовенчаног, аутор слике Небојша Ђурановић

Када је утврдио државу и православну веру добровољно је предао власт свом средњем сину, Стефану Немањићу у Расу 1196.године. Замонашио се исте године у манастиру Студеница и добио име Симеон. 

Након тога одлази у манастир Ватопед, на Светој гори, код свог сина, тада монаха Саве.

Уз благослов византијског цара њих двојица заједно обнављају манастир Хиландар.

Још постоји лоза коју је засадио Свети Симеон. Народ верује да зрно овог грожђа из Хиландара уз пост и молитве Светом Симеону помаже нероткињама да добију потомство.

Симеон је у њему поживео само седам месеци. Упокојио се у дубокој старости, 13. фебруара 1199. године. Према хришћанском предању, у тренутку његове смрти просторију је обасјала светлост. 

Следеће године га је Светогорски сабор канонизовао као Светог Симеона.

Његов најмлађи син, Свети Сава је 1207. године пренео његове посмртне остатке у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили око власти. Његове мошти су тада положене у Студеницу, у којој се и данас налазе.

Градио је још Свети Симеон и Ђурђеве ступове, манастир Светог Николе код Куршумлије и цркву Свете Богородице на ушћу реке Косанице.

Због чудотворног течења мира из његових земних остатака, прозван је Мироточивим.

Аутор слике Небојша Ђурановић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *