Priča o Dušanu Petroviću

Svi znamo da teška vremena rađaju velike ljude! Junake spremne na sve! Neustrašive ratnike, koji se ne plaše da za slobodu i svoju zemlju daju i ono najvrednije – svoj život. Ovo je priča o Dušanu Petroviću. 

Rođen je 1968. godine u Novoj Grdišci. Još u osnovnoj školi pokazivao je veliku ljubav prema vojsci te je nakon osmogodišnje škole upisao vojnu gimnaziju u Mostaru koju je završio sa odličnim uspehom.

Nakon toga upisao je vojnu akademiju koju je takođe završio sa odličnim ocenama.

Godine 1991. nakon borbe za Vukovar i iskazane velike hrabrosti, junak naše priče dobija prekomandu u Nišu, u slavnu 63. padobransku brigadu gde obavlja dužnosti komandira voda, a zatim i komandira čete. Bio je učesnik svih srpskih poprišta devedesetih godina.

Kapetan Dušan Petrović sa svojom jedinicom, Košare 1999. godine

Godine 1998. njegovu četu preuzima potpukovnik Goran Ostojić i kreće sa njom put Košara, put srpskih Termopila.

Iste godine, u akciji koja je imala za cilj čišćenje terena od šiptarskih terorista hrabro su položili živote potpukovnik Goran Ostojić, rezervni vodnik I klase Dragan Dušanić, vodnik I klase Srđan Stančetić i vojnik Radoš Cerović.

Samo godinu dana kasnije Dušan Petrović je unapređen u čin kapetana I klase i odmah odlazi na karaulu Košare. U jednoj od akcija dobija napad bubrega te mu je odmah javljeno da se povuče sa položaja kako bi mu se ukazala potrebna medicinska pomoć. Međutim kako to kod naših junaka uvek biva, kapetan Dušan odbija naređenje i pod nesnosno jakim bolovima ostaje da drži položaj govoreći da ne čuje i da je motorola u kvaru (on ju je sam ugasio).

Priča o Dušanu Petroviću kaže da je sa svojim saborcima, padobrancima ostao do kraja rata braneći srpske položaje na Prokletijama.

Kapetan Dušan je slavu stekao mnogo godina pre Košara, čuvajući i poštujući tradiciju starih srpskih oficira. Košare su samo kruna u zbiru njegove ljubavi prema sopstvenom narodu.

“Oj Košare termopilski klanci

branili te srpski padobranci!”

2 Replies to “Priča o Dušanu Petroviću”

  1. Ratovao za decu…niko nije poginuo od vojnika…u Vukovaru njegovo ciscenje ulica…Sarajevu spasavanje pitomaca Vojne akademije…branjenje aetodroma Butmirskog…prebacaj dece i starih u Srbiju….veliki zadatsk pri sletanju aviona iz Lisabona u kome se nalazio Alija Izetbegovic…komandant u Medvedjkom dzepu…rstnik svih ratisa sa puno ratnog staza…Hrvatska..Bosna …Kosovo da ne govorim o pojedinacnim mestima…porodica patriotska…zena primer zene pravog oficira i ratnika…majka deteta koje je orjentisano za drzavu i njenu vojsku… judi za primer koji su sve dali drzavi….nek su zivi i zdrsvi a Cosi veliki pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *