Зашто је Карађорђе наредио убиство оца или очуха и брата?

Карађорђе Петровић, вођа Првог српског устанка и један од највећих јунака у српској историји, поред бројних врлина, имао је и мане. Неке од њих су државу, али и људе у његовом непосредном окружењу коштале много. Зашто је Карађорђе наредио убиство оца или очуха и брата? На ово питање пробаћемо да дамо одговор у наставку текста.

Наиме, убрзо након склапања брака са Јеленом Јовановић из Маслошева 1786. године, Карађорђе је пребегао у Аустро-угарску. Као могући разлог његовог пресељења наводи се покушај да спречи локалног читлук – сахибију да искористи право прве брачне ноћи.

Прва жртва Карађорђеве преке нарави и тешког карактера био је његов отац или очух Петар. Не може се са сигурношћу тврдити ни једно ни друго јер су мишљења историчара подељена.

Његовој породици у збегу ка Аустро-угарској прикључило се још неколико породица, а све их је предводио Карађорђе. За њима је кренула потера. У неком тренутку, исцрпљен или уплашен, Карађорђев отац или очух Петар је предложио да се одустане, при чему би, као вођа, највјероватније најгоре прошао Карађорђе. 

По једној верзији он је пуцао оцу или очуху у леђа, а дотукао га је неко из његове пратње. По другој верзији, Карађорђе није лично учествовао у убиству, већ га је само наредио. Након повратку у Србију 1796. године, Карађорђе се наводно исповедио и замолио за опроштај, који је од свештенства и добио.

Било како било, ако овде и постоје историјске недоумице, ствар око једног другог породичног убиства сасвим је јасна – Карађорђе је 1806. године убио рођеног брата Маринка.

И иначе Карађорђев брат Маринко је био склон испадима, оптуживан је за туче, крађе, насилно понашање, међутим кап која је прелила чашу је био догађај у којем је Маринко обешчастио једну девојку. Карађорђе је тада на себе преузео улогу судије и обесио брата.

О томе да је и зашто је Карађорђе наредио убиство оца или очуха и брата Срби избегавају да пишу и нерадо причају, јер се то не уклапа у каснији мит који је настао о Карађорђу.

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *