Долина јоргована

Заносни мирис јоргована се већ седам векова сваког пролећа шири долином Ибра од Краљева до Рашке. Овај крај тада постаје место изузетне природне раскошне лепоте познат под именом Долина јоргована.

Опојни мирис цвећа подсећа на романтичну причу о француској принцези, касније српској краљици, Јелени Анжујској и српском краљу Урошу I Немањићу.

Ова Долина јоргована представља љубавно завештање краља Уроша из XIII века, његовој супрузи Јелени Анжујској.

Легенда каже да је из љубави према Јелени српски краљ пред њен долазак наредио да се путем којим ће она допутовати, целом долином Ибра од Краљева до Рашке, посаде све познате врсте јоргована. Желео је да улепша суре литице долине и тако будућу краљицу подсети на родну Провансу. 

Тако је будућу српску краљицу дочекала Долина јоргована. Тај гест изузетне пажње и дивљења одушевио је Јелену Анжујску и она је уживала у опојној чаролији мириса јоргована који ју је пратио све до будућег мужа. 

Краљ Урош I ју је дочекао са расцветалом долином јоргована, испред замка Маглич, са жељом да је сваког јутра буди мирис њеног омиљеног цвећа. Био је то каваљерски потез, без премца чак и у краљевским круговима.

Љубичасти цветови јоргована посађени дуж стеновитог краја учинили су тај предео много питомијим, цела долина постала је симбол племенитог поштовања и љубави коју је народ гајио према краљици.

Јелена Анжујска је краљу Урошу родила два сина- Драгутина и Милутина. Након смрти је канонизована, а у њену част се сваке године, почетком маја, у Kраљеву одржава међународна манифестација Дани јоргована.

Извор: opanak.rs

Аутор слике Драган Расков Милошевић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *