Убиство вожда Карађорђа

Убиство вожда Карађорђа имало је огроман утицај на друштвени живот и практично њиме је започео рат двеју династија, који је трајао до почетка 20. века.

Пошто је након пропасти Првог српског устанка 1813. године избегао у Аустрију, Карађорђе је боравио у Русији, а онда се придружио устаницима против Турака у Грчкој. Уз њихову помоћ вожд се у јулу 1817. године вратио у домовину.

Уз помоћ лажних докумената, Ђорђе је са слугом из Баната преко Дунава прешао у Рам, а одатле у Велико Орашје. Са кумом Вујицом Вулићевићем срео се увече на гробљу у Великој Плани, затраживши од њега да позове Милоша Обреновића на договор о заједничкој борби против Турака.

Убиство вожда Карађорђа и и његовог слуге Наума десило се у ноћи између 25. и 26. јула 1817. године у селу Радовању, код Велике Плане. Наручилац је био Милош Обреновић, организатор Вујица Вулићевић, док је извршилац убиства био лично Новица Новаковић, родом Колашинац, досељеник из смедеревске Јасенице. Након убиства Милош је наредио да се Карађорђева глава препарира и пошаље султану у Истанбул.

Легенда каже да је Вујица, сат времена пошто је кренуо из Радовањског луга да Милошу испоручи Карађорђеву главу, сео на једну ливаду да предахне. Ту је постао свестан тежине учињеног дела и покајао се.

Следеће године му је Милош Обреновић, на наговор своје жене Љубице, помогао да на том месту подигне манастир Покајницу.

Вујица је завршио живот презрен и осуђен од народа због убиства кума. У крајњој сиротињи, последње дане провео је у родном селу Азањи, где се тешко разболео.

Према неким изворима, 1828. године отровао га је Гмитар Петровић, Карађорђев рођак. Деца његовог сина и ћерке рано су умрла, не оставивши потомство.

Извршилац вождовог убиства, Никола Новаковић, је 1850. године полудео и удавио се у реци. Син му је умро млад, а ћерка је, такође, полудела.

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *