Драгољуб Дража Михаиловић на Солунском фронту

Драгољуб Дража Михаиловић на Солунском фронту је учествовао у саставу Митраљеског одељења 2. батаљона 23. пешадијског пука Вардарскке дивизије.

Овај пук је настао спајањем 3. и 4. прекобројног пешадијског пука I позива Моравске дивизије.Учествовао је борбама на Островском језеру, Горничеву, код Жиове, на котама 1050 и 1368, на Сокоцу, Зеленом брду, Говедарском камену и Добром пољу.

Потпоручник Драгољуб Дража Михаиловић на Солунском Фронту

У бици код села Неокази и Доње Врбине, 11. септембра 1916, толико је тешко рањен да је савезничка лекарска комисија у Солуну проценила да због последица рањавања потпоручник Дража Михаиловић више није за строј, па му је понудила службу у позадини, што је он одмах одбио.

Чим се опоравио Дража се вратио у своју јединицу на прву линију фронта, априла 1917. године.

Почетком 1918. године, Дража је по наређењу врховне команде са својим митраљеским одељењем пребачен у новоосновани 1. југословенски пешадијски пук Југословенске дивизије и у саставу те дивизије је учествовао у пробоју Солунског фронта.

Драгољуб Михаиловић на Солунском фронту је почетком 1918. године, унапређен у чин поручника. Орден белог орла са мачевима 4. реда добио је 25. јануара 1918. године, за стечене заслуге и показану храброст у рату.

Дражино друго митраљеско одељење 23. пука једино је у целом пуку одликовано златном медаљом за храброст.Дража Михаиловић је такође једини у својој дивизији, добио и Енглески војни крст.

Тако је дочекао 15. септембар 1918. и општи јуриш Српске војске којим је пробијен Солунски фронт.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *