Манастир Лесново

Манастир Лесново, посвећен архангелу Михаилу, на обронцима Осоговске планине југоисточно од Скопља, захваљујући свом положају удаљеном од главних саобраћајница и срећној судбини, сачувао је готово целокупну зидну сликарску декорацију своје дводелне архитектонске целине: пространог наоса и припрате.

На месту старог храма посвећеног пустињаку Светом Гаврилу Лесновском, цркву је као своју задужбину, средином 13. века, подигао најмоћнији велможа у држави краља, а од 1346. године и цара Душана.

Био је то Јован Оливер који је прешао читав низ титуларних степеника, стигавши све до највишег звања деспота. Јован Оливер је 1341. године саградио храм (наос) који је живописан неколико година касније (1346/7) и приложио га манастиру Хиландару.

Детаљ фреске српског цара Стефана Душана са жезлом у облику двоструког крста, манастир Лесново

Цар Стефан Душан је 1347. године издао у Скопљу хрисовуљу, којом се оснива епископска столица у Леснову. Животопис лесновске цркве сачувао је представе ликова прва два злетовска епископа, који су резидирали у манастиру Лесново. 

Данас је очуван оригинални живопис, који су радила четворица аутора, чија су имена забележена на фризу (три имена су опстала, док је четврто избрисано), а међу фрескама се истичу представе самог ктитора Јована Оливера са моделом цркве, Оливерове жене Оливерине, као и краљевског пара Душана са жезлом у облику двоструког крста и Јелене, на коме се око Душанове главе налази ореол, иако није канонизован.

Манастир Лесново је једно од најпознатијих и виђенијих средишта књижевне радње 14. века, где настаје много рукописа.

При манастиру је радила српска манастирска школа, из које су потекли многи знаменити свештеници. Српска школа при манастиру је вршила просветни рад од 18. века па све до 1886. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *