Битка на Косову 1369. године

Битка на Косову 1369. године је била битка између старог српског племства из Рашке и новог племства које је држало новоосвојене јужне области Душановог царства. Ново племство је постало веома моћно, а током владавине цара Уроша браћа Мрњавчевић су постали најјача кућа у српском царству, јачи чак и од самог цара.

Код тврдог града Звечана, који је држао Никола Алтомановић, дошло је до обрачуна између две сукобљене војске у борби за Душаново наслеђе.

Са једне стране били су браћа Мрњавчевић, а са друге цар Урош, Лазар Хребељановић и Никола Алтомановић.

Вукашин Мрњавчевић је на бојно поље довео добро извежбану војску и професионалне војнике.

Лазар Хребељановић у то време није могао да издржава већи број професионалних ратника те су се његове снаге углавном састојале од присилно мобилисаних и слабо наоружаних сељака.

Никола Алтомановић је располагао са знатно већим бројем војника који су били довољно извежбани у вишегодишњим ратовањима, али, својеглав какав је био, ратовао је на више фронтова те је био принуђен да дође са одређеним бројем људи.

Цар Урош са собом није повео значајније снаге.

Остаци тврђаве Звечан где се битка одиграла

Никола Алтомановић је, као и у свакој бици, лично повео главнину војске. Лазар је опрезно посматрао ток битке. Налазио се на положају са кога је сваког момента могао несметано да се извуче.

И управо то се и десило. Када је Лазар видео да је војска браће Мрњавчевић много јача и спремнија за бој, одлучио је да се повуче и да цара Уроша и Николу остави на милост и немилост. Од своје војске извукао је оно што је иоле вредело док је део исте једноставно оставио. У том моменту му се учинило да је каријера Николе Алтомановића завршена и да ће погинути на Косову. 

Међутим пуком срећом Никола је успео да преживи. Након што се битка на Косову 1369. године завршила о жупану Николи се дуго ништа није чуло па се може претпоставити да је био рањен и да се у неком од својих замака лечио.

За то време, од њега се оцепљује део његове властеле. Ову прилику први је искористио Лазар Хребељановић одузевши од Николиних територије Рудник, који је несумњиво најбогатије место које је овај држао.

Занимљиво је да је сукоб браће Мрњавчевића и цара Уроша описан у народној песми „Урош и Мрњавчевићи.”

Извор: Фејсбук страница “Српска историја”

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *